Головна » 2012 » Апрель » 9 » Причиною закінчення льодовикового періоду був вуглекислий гаp
06:21
Причиною закінчення льодовикового періоду був вуглекислий гаp
  Танення Антарктики Причиною закінчення льодовикового періоду був вуглекислий газвикликало древнє потепління? Підвищення рівня вуглекислого газу і справді поклало кінець останнього льодовикового періоду, стверджують Джеремі Шакун з Гарвардського університету (США) і його колеги.
   Зіставивши різні дані, вчені показали, що регіони, в яких концентрація парникових газів збільшилася після потепління, стали винятками з загальної картини.
  Є багато ідей про те, що викликало закінчення останнього льодовикового періоду 10 тис. років тому, але відсутність даних перешкоджає перевірці гіпотез. Відомо, що зміни температури і рівня CO2 були тісно пов'язані між собою в той час, але ніхто не міг довести, що саме вуглекислий газ викликав потепління. Аналіз кернів льоду з Антарктиди навіть змусив припустити, що температура піднялася за кілька століть до зростання CO2, тобто на газ не можна покладати відповідальність за потепління. Це відкриття дуже порадувало кліматичних скептиків.
   Проте новий аналіз даних, отриманих в 80 регіонах планети, показав, що на глобальному рівні потепління слідувало за збільшенням концентрації CO2. Варто відзначити, що дослідницька група скористалася сімома різними способами реконструкції кліматичної історії, в тому числі за зразками льоду, давньої пилку і хімічним складом копалин мікроорганізмів. «Це перша спроба отримати настільки об'ємний корпус даних, - підкреслює пан Шакун. - І це перше незаперечний емпіричний доказ того, що саме CO2 був головною рушійною силою глобального потепління в кінці льодовикового періоду ».
   Протягом декількох тисяч років вміст вуглекислого газу в атмосфері збільшився приблизно на 100 частин на мільйон. Таким же чином концентрація піднялася в XX столітті і, за прогнозами, виросте ще більше в столітті двадцять першому.
   Дані показали також, що закінчення льодовикового періоду, ймовірно, було викликано змінами в орбіті Землі і наступними зрушеннями морських течій, які переміщують тепло по всьому світу. Але підвищення рівня CO2 посилило це потепління, яке спочатку носило локальний характер.
   Незрозуміло, що в свою чергу викликало зростання концентрації вуглекислого газу. Одна з гіпотез свідчить, що він вимивався з глибин океану і що в результаті танення льоду і зміни вітрів вóди, багаті газом, винесло на поверхню.
   В Антарктиді температура піднімалася швидше, ніж в інших місцях, через уповільнення морських течій, які зазвичай несуть тепло з півдня на північ. Цим і пояснюється пробіл між потеплінням на континенті і подальшим зростанням вмісту вуглекислого газу.
   П-н Шакун і його колеги підкріпили свою інтерпретацію даними моделювання. Вони розглянули кілька чинників потепління - наприклад, втрату крижаного покриву (лід відбиває сонячне світло, і чим менше льоду, тим більше світла отримує Земля), вплив інших парникових газів (метану, закису азоту), зміну рослинного покриву та ін. Найважливішим виявився рівень CO2.
   Результати дослідження опубліковані в журналі Nature.
   Підготовлено за матеріалами Nature News.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Справи геологічні | Переглядів: 2187 | Додав: wiktor | Теги: Антарктика, вічна мерзлота, лід, геологія, потепління | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar