Головна » 2012 » Август » 30 » Під льодом Антарктики можуть знаходитися мільярди тонн метану
19:03
Під льодом Антарктики можуть знаходитися мільярди тонн метану
  Мікроорганізми, які годуються залишками стародавнього лісу, можливо, запасли мільярди тонн метану під льодом Антарктики.
   Кількість цього парникового газу, що зберігається у формі гідрату метану під льодовиками, зіставно з об'ємом метану, що залягає на дні Світового океану, відзначають Джемма Уедем з Брістольського університету (Велика Британія) та її колеги.
   Мікроорганізми, пристосовані до екстремальних умов, часто виробляють метан в якості побічного продукту обміну речовин: розщеплення органічного вуглецю при відсутності кисню створює метан, а мікробам дістається енергія.
  Вчені запідозрили, що льодисті, багаті наносами відкладення, замкнені під льодовиковими щитами, можуть містити подібні мікроорганізми. Справа в тому, що ці породи, що представляють собою, швидше за все, залишки стародавніх антарктичних лісів і морських відкладень, насичені поживними речовинами для виробників метану. Ось тільки бурити лід, товщина якого доходить до 3,2 км, надто дорого. Тому група п-ні Уедем просто відпиляла трохи з краю одного з льодовиків. Лід розтопили, і у відкладеннях виявилися мікроорганізми, що виділяють метан.
  Потім експерти помістили гідросуміш в холодну, темне, позбавлене кисню середовище на два роки, вимірюючи кількість виробленого метану. Об'єднавши отримані дані з кліматичними і геологічними моделями, дослідники видали оцінку кількості парникового газу, що накопичився за мільйони років під Антарктикою.
  Так от, в метанових резервуарах цього континенту можуть знаходитися сотні мільярдів тонн вуглецю. У порівнянні з цими запасами 600 млн т вуглецю, які щорічно виділяються болотами, худобою, спалюванням біомаси та сільським господарством, виглядають сміхотворно.
   Нагадаємо: в якості парникового газу метан у 20 разів могутніший двоокису вуглецю (мається на увазі кількість тепла, захопленого однією молекулою). У той же час він виводиться з атмосфери набагато швидше.
  Низька температура і високий тиск льодовикових щитів, ймовірно, утримують газ в стабільному стані - у вигляді його гідрату (молекули метану укладені в своєрідні клітини з молекул води). Але коли лід розтане (що цілком можливо через глобальне потепління), метан швидко наповнить атмосферу, створивши парниковий ефект, про який так багато сказано...
  Результати дослідження опубліковані в журналі Nature.
  Підготовлено за матеріалами LiveScience.

Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru/704727/
Категорія: Справи геологічні | Переглядів: 2921 | Додав: wiktor | Теги: Антарктика, лід, парниковий ефект, метан | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar