Головна » 2012 » Август » 20 » Землетруси під антарктичним льодовиком пов'язані з морськими припливами
14:17
Землетруси під антарктичним льодовиком пов'язані з морськими припливами
   Карта АнтарктидиТисячі землетрусів, що відбуваються у швидкій послідовності менш ніж за рік під антарктичним льодовиком, можливо, пов'язані з морськими приливами.
   Фахівці вивчали сейсмічну активність під льодовиком Девіда в Східній Антарктиді, який займає близько 700 км ². Він служить стоком, по якому 4% льодовикового покриву цього регіону йде в океан.
   Дослідники проаналізували дані, зібрані за дев'ятимісячний період в 2002-2003 рр.. в ході «сейсмічного експерименту в Трансантарктичних горах» з 42 сейсмометрів. Виділено близько 20 тис. подій, названих «сильними», які  тривали довше, ніж звичайні для льодовиків струси.
  «Дивний сам факт існування подібних подій, - зізнається гляціолог Лукас Зут (Lucas Zoet) з Університету штату Пенсільванія (США). - Такий тип сейсмічної активності раніше не спостерігався в антарктичних вивідних льодовиках, так що спочатку головним завданням стала його класифікація » (для перкладу даної цитати використовувався переводчик).
   Дослідники з подивом виявили, що землетруси відбувалися через рівні проміжки часу - близько 25 хвилин. Вони вважають, що справа в русі навантаженого уламками льодового потоку по нерівній ділянці корінних порід, а регулярність пов'язана з морськими приливами і відпливами.
  Зокрема, припливи і відпливи впливають на швидкість руху льодовика, пояснює пан Зут. «При високій воді швидкість знижується трохи, і сейсмічні події розносяться в часі, а під час відпливу вони, навпаки, зближуються», - каже дослідник.
   Залишається неясним, які ще сейсмічні зміни можуть відбутися з підвищенням рівня моря і коли трапиться наступний великий землетрус.
  Результати дослідження опубліковані в журналі Nature Geoscience.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru/702088/
Категорія: Справи геологічні | Переглядів: 2823 | Додав: wiktor | Теги: Антарктика, відпливи, сейсмчна активність, лід, Приплив, Землетрус | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar