Головна » 2011 » Сентябрь » 8 » В Антарктиці очікується нашестя страшних хижаків
09:37
В Антарктиці очікується нашестя страшних хижаків
 глобальне потепління, рак-самітник, Антарктика, Антарктичний півострів Морське дно, навколо Антарктичного півострова, перебуває під загрозою нападу ненаситного рака-самітника.
  Зловмисник - яскраво-червоний глибоководний хижак - марширує в ногу з глобальним потеплінням.
  Систематики виділили це ракоподібне всього п'ять років тому, позначивши як Neolithodes yaldwyni і помістивши серед 120 інших видів сімейства Lithodidae. Вчені називають його екосистемним інженером, оскільки краб заривається в морське дно, харчуючись хробаками й іншими дрібними тваринами. Ця діяльність (при певних розмірах популяції) має величезні наслідки для всієї морської харчового ланцюга.
  Лора Грейндж з Гавайського університету (США) та її колеги вивчили западину Палмера - район моря Уедделла, розташований в 120 км від кордону континентального шельфу. На ділянці в два з гаком км підводна камера вгледів чотири десятки крабів на глибині нижче 850 м, тобто там, де вода порівняно тепла для цих місць - 1,4 ? C.
  Екстраполювати дані на всю западину (14 км в довжину, 8 км в ширину), вчені оцінили популяцію крабів в 1,5 млн особин. Така ж щільність спостерігається в місцях крабового промислу на Алясці і в районі острова Південна Георгія в Британській Південній Атлантиці.
  Судячи з показань камери, краби (панцир в поперечнику - 10 см) виривають 20-сантиметрові ями в м'якому дні. Помічені вагітні самки: відтворення йде повним ходом.
  Як тільки прибережні шельфові води прогріються, ракоподібні виповзуть з западини на глибині від 400 до 600 м і продовжать переможну ходу. Поки води, навколишні Антарктичний півострів, теплішають в середньому на 0,1 ? С в десятиліття.
  Раки-відлюдники не новачки в Антарктиці. Краби населяють мілководдя Антарктичного півострова принаймні 14 млн років.
  Результати дослідження опубліковані в журналі Праці Королівського товариства B.
  Підготовлено за матеріалами Франс Прес.
Фото: Peter Marriott
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1988 | Додав: wiktor | Теги: Антарктика, Антарктичний півострів, глобальне потепління, рак-самітник | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar