Головна » 2011 » Июль » 30 » Освіта - найважливіший фактор у демографічних прогнозах
20:39
Освіта - найважливіший фактор у демографічних прогнозах
 демографічний прогноз, демографія, населення, планета  Якщо держави будуть інтенсивно інвестувати в освіту, чисельність населення Землі до 2050 року складе 8,8 млрд (порівняно з 9,9 млрд в інерційному сценарії).
  Вольфганг Лютц і Самір К. С., представляють Міжнародний інститут прикладного системного аналізу (IIASA), Віденський інститут демографії та Віденську школу економіки і бізнесу, опублікували в журналі Science дослідження, в якому називають освіту головним фактором, який необхідно враховувати при довгострокових прогнозах чисельності населення .
  Вольфганг Лютц і Самір К. С. стверджують, що довгострокові прогнози, не враховують освіта як незалежний і критично важливий фактор, неспроможні.
   За розрахунками дослідників, жіноча освіта - найважливіший демографічний фактор взагалі. У освічених дам зазвичай менше дітей, вища тривалість життя і виживання новонароджених (для останнього освіченість матері важливіше її доходів). Освіта і жінок, і чоловіків впливає на економічне зростання та демократизацію суспільства; з утворення починаються каскадні соціальні зміни.
  Вчені розробили модель прогнозу чисельності населення планети та окремих країн, в якій освіта є одним з визначальних чинників - поряд з прив'язаною до освіченості народжуваністю, а також смертністю і міграцією. У чотирьох прорахованих сценаріях зростання народонаселення до 2050 року вплив всіх чинників, окрім освіти, було однаковим. Інерційний сценарій, при якому всі країни залишають витрати на освіту на нинішньому рівні, дав чисельність населення в 9,9 млрд; оптимістичний, коли все приймаються інвестувати в освіту, як Сінгапур і Південна Корея, «обмежився» 8,8 млрд.
  Розрахунки за окремими країнами виробляють ще більше враження. Наприклад: якщо Кенія (з чисельністю населення 31 млн у 2000 році) буде вкладати в освіту по максимуму, чисельність кенійців в 2050-му складе 85 млн; при нехтуванні освітою населення перевищить 114 млн.
  Дослідники підкреслюють, що це базова модель: розрив між сценаріями розвитку при обліку всіх наслідків інвестицій в освіту (зростання «людського капіталу» та покращення якості життя) буде разючим.
  Результати досліджень опубліковані в журналі Science.
  До речі, чи знаєте ви, що нас ось-ось буде 7 млрд? І - цікаво: як ставляться до цих оцінками в ООН?
  Підготовлено за матеріалами Міжнародного інституту прикладного системного аналізу.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2235 | Додав: wiktor | Теги: демографічний прогноз, демографія, планета, Населення | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar