Головна » 2011 » Июль » 30 » Стародавнє місто таємничим чином пережило близькосхідну посуху
20:44
Стародавнє місто таємничим чином пережило близькосхідну посуху
 Телль-Каркур, посуха, розкопки, Близький Схід, сирія, місто  Близько 4 200 років тому Близький Схід вразила страшна посуха. Багато міст були покинуті, але один населений пункт на північному заході сучасної Сирії не тільки вижив, а й розширився.
  Джесс Касан з Університету Арканзасу (США), Рудольф Дорнеманн з Бостонського університету (США) і їх колеги виявили за межами міських стін цегляні будинки: поселення процвітало, а навколо нього формувалися нові.
  Телль-Каркур був населеним близько десяти тисяч років - з 8500 року до н. е.. по 1350-й н. е.. Незважаючи на тридцятирічні розкопки, археологам відома тільки мала частина міста. До того, що було 4 200 років тому, докопатися складно, тому вчені скористалися послугами георадара.
  Одна з найцікавіших знахідок - невеликий храм або святилище з каменю. Всередині знаходився цілий ряд басейнів. Ймовірно, вони використовувалися в якомусь ритуалі узливання. Виявлені також великі стоячі камені, кістки ягняти, підставки для пахощів та декоративних фігурок.
  Екологічні дані, зібрані з різних джерел, наводять на думку, що 4 200 років тому значна частина світу зазнала різку зміну клімату. На Близькому Сході це виразилося в тому, що західні вітру Середземного моря відхилилися від курсу і позбавили східне Середземномор'я вологого повітря. Це знизило річна кількість опадів у Західній Азії на 30-50%. Хлібороби, залежали від дощів, опинилися в незавидному становищі. Така ситуація зберігалася протягом трьох століть.
   До цього періоду належать, зокрема, крах Стародавнього царства в Єгипті і падіння аккадській імперії, але історики не люблять однозначних пояснень у стилі «дощ перестав, і всі померли». Так, єгипетським негараздів передувало багатовікове, поступове ослаблення центральної влади, а Аккад впав під натиском варварів, будучи вже не в змозі їм щось протиставити.
  Проте посуха прийшла, і багато міст обезлюдніли. Ключем до успіху Телль-Каркура, ймовірно, була річка Оронт, вважає Харві Вайс з Єльського університету (США). Він зазначає, що в її долині процвітали і інші поселення - наприклад, Катна-Наср. Справа в тому, що Оронт живлять величезні підземні резервуари. Тому, незважаючи на зменшення опадів, річка залишалася повноводною.
  Є й інша причина. Телль-Каркур перебував у владі Ебли, але ця держава була знищена Аккадом, коли той перебував на піку могутності. Ймовірно, це пішло на користь всій долині Оронта.
  Результати дослідження були представлені на конференції Американського археологічного товариства.
   Підготовлено за матеріалами LiveScience.
Фото: www.archaeological.org
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1871 | Додав: wiktor | Теги: розкопки, Сирія, місто, Близький Схід, Телль-Каркур, посуха | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar