Головна » 2011 » Июль » 30 » Кліматичні моделі невірно прогнозують енергетичний баланс атмосфери
20:34
Кліматичні моделі невірно прогнозують енергетичний баланс атмосфери
 клімат, кліматична модель, глобальне потепління, проноз, Земля  Дані американського супутника Terra змушують припустити, що в міру потепління клімату земна атмосфера більш активно відпускає тепло в космос, ніж це передбачають кліматичні моделі.
  Через це в прогнозах фігурують більш страшні цифри, ніж треба, каже автор дослідження Рой Спенсер з Університету Алабами в Хантсвілі (США). Різниця між прогнозами і фактичним станом справ помічена давно і ось уже два десятиліття служить джерелом нескінченних претензій з боку противників гіпотези глобального потепління.
    Вчені порівняли пророцтва шести кліматичних моделей і супутникові дані, які говорять про те, що насправді відбувалося з атмосферою протягом півтора років до і після декількох епізодів потепління в 2000-2011 роках. «До і після потепління в космос пішло набагато більше тепла, ніж демонстрували кліматичні моделі, - каже пан Спенсер. - Розбіжність з прогнозами величезне, особливо над океанами ».
  Атмосфера не просто віддає більше енергії, ніж вважалося; цей процес до того ж починається раніше. Моделі передбачають, що клімат повинен поглинати сонячну енергію аж до найвищої точки епізоду потепління. А в дійсності кліматична система починає втрачати енергію більш ніж за три місяці до цього піку.
  Вперше дослідники розібралися з тим, як веде себе радіаційний баланс до і після короткого максимуму. Виходить, клімат менш чутливий до потепління в результаті парникового ефекту, ніж вважали творці кліматичних моделей. Тим часом в основі гіпотези глобального потепління лежить твердження про те, що навіть невелике потепління, викликане парниковими газами, має змінити хмарний покрив таким чином, що зробить планету ще тепліше.
   По всій видимості, природні припливи і відливи хмарного покриву, сонячне випромінювання, що виділяється океанами тепло і міріади інших факторів, до того ж впливають на атмосферу з временнóй затримкою, унеможливлюють акуратне виділення того шматочка кліматичних змін, який має антропогенну природу. «Занадто багато змінних, - підсумовує пан Спенсер. - Не існує рішення проблеми вимірювань реакції атмосфери. Ми не можемо розділити радіаційний вплив і радіаційний теплообмін в своїх спостереженнях ».
  Результати дослідження опубліковані в журналі Remote Sensing.
  Підготовлено за матеріалами Університету Алабами в Хантсвілі.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2105 | Додав: wiktor | Теги: кліматична модель, глобальне потепління, проноз, клімат, Земля | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar