Головна » 2011 » Июль » 30 » Пожежа в тундрі позбавила її від півстолітніх запасів вуглецю
21:06
Пожежа в тундрі позбавила її від півстолітніх запасів вуглецю
 тундра, пожежа, Аляска, вуглець, вічна мерзлота У 2007 році в тундрі була зареєстрована найбільша пожежа в історії спостережень. В атмосферу було викинуто приблизно стільки вуглецю, скільки тундра запасла за півстоліття, стверджує група американських учених. Пожежа трапилася на Алясці, на берегах річки Анкчувек.
 Тундровий грунт зберігає величезну кількість вуглецю, накопиченого за сотні й тисячі років. Якщо органічний шар залишається неушкодженим, він надійно ізолює багаторічну мерзлоту. «Сильних пожеж не було в тундрі принаймні 11 тис. років, - відзначає співавтор дослідження лляних сорочок Брет-Гарт з Університету Аляски. - Останнім часом частота загорянь стала збільшуватися - ймовірно, у відповідь на потепління клімату ».
   Анкчувекская стихія випалила 1039 км ² (трохи менше площі Москви). Полум'я було видно з космосу. В атмосферу потрапило 2,3 млн т вуглецю. Радіовуглецевий аналіз грунту показав, що максимальний вік вуглецю в грунті, пошкодженої вогнем, становив 50 років.
  Прохолодний і вологий грунт, в якій залягає вічна мерзлота, як вважають, обмежує область пожежі наземними рослинами і рослинним опади, залишаючи внутріпочвенний вуглець щодо недоторканим. Але в міру того, як з глобальним потеплінням арктичне літо стає тепліше і сухіше, грунту знаходять здатність легко займатися, тому горіти буде все сильніше і глибше.
  «Якщо пожежі такого розмаху будуть траплятися з великим інтервалом (80-150 років), тундрі вистачить часу на відновлення, - каже пані Брет-Гарт. - Якщо ж раз на десять років або близько того, пиши пропало ».
  Анкчувекська пожежа виникла через удар блискавки в липні 2007 року. «Зазвичай вогонь добирається до вологого грунту і згасає, але то літо було настільки сухим, що сильні вересневі вітру дозволили вогню розгулятися по величезній території», - згадує фахівець.
  Результати дослідження опубліковані в журналі Nature.
  Підготовлено за матеріалами PhysOrg.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2194 | Додав: wiktor | Теги: вічна мерзлота, вуглець, аляска, пожежа, тундра | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar