Головна » 2011 » Июль » 30 » Загальне джерело катастрофічних вивержень
21:10
Загальне джерело катастрофічних вивержень
 виверження, трапп, базальт, лава Шість із дванадцяти найбільших руйнівних стародавніх вивержень вулканів на Землі, в т.ч. те, яке пов'язують зі зникненням динозаврів, могли виплеснутися з одного супергарячого «резервуара», що знаходиться неглибоко під земною корою, говориться в новому дослідженні, дані якого наводить портал LiveScience.
  Гігантські потоки лави, відомі як базальти або трапп, вважаються однією з причин масових вимирань, траплялися на Землі. Приміром, серія колосальних вивержень в кінці ери динозаврів, між 67 і 63 млн років тому, створила величезні Деканські траппи в Індії, які спочатку могли покривати територію в 1,5 млн км ² - в два рази більше, ніж територія штату Техас, США.
  Походження цих катастрофічних виливів лави поки точно невідомо. Нові теорії з'явилися в минулому році, коли вчені стали досліджувати Трапп, що виникли 62 млн років тому на острові Баффіна, Канада, і в Західній Гренландії. Передбачається, що лава, що утворила їх, вилилася з шару мантії, що знаходиться між ядром планети і її корою і виниклої майже одночасно з самою Землею близько 4,5 млрд років тому.
  Після цього вчені продовжили дослідження інших траппів, в т.ч. на плато Онтонг Ява в південній частині Тихого океану, яке є результатом самого масштабного виверження в історії Землі. З'ясувалося, що шість найбільших траппов утворилися з одного джерела лави, що знаходиться на глибині близько 2,9 тис. км. У цьому резервуарі скупчилася велика кількість радіоактивних елементів, випромінюючих тепло, таких як уран, торій, калій. В результаті кипляча лава піднялася до поверхні, виник плюм, а потім гаряче мантійних речовина розтопило земну кору і вилилося назовні, створивши трапп.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2820 | Додав: wiktor | Теги: трапп, лава, виверження, базальт | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar