-->Головна » Архив новостей

Льодовик Ларсена повністю зникне цього літа

Історія шельфового льодовика Ларсена налічує близько 10 тисяч років. Шельфовий льодовик Ларсена біля узбережжя Антарктичного півострова остаточно припинить своє існування і розколеться на багато маленьких айсбергів через кілька місяців.

Про це повідомляється на сайті американського космічного агентства NASA. Експерти уточнюють, що останні уламки льодового щита Ларсена, історія якого налічує близько 10 тисяч років і який розпався на частини в 2002 році, можуть остаточно зникнути до початку наступного літнього сезону в Південній півкулі Землі. ... Читати далі»

НАСА показало найбільш хмарні і сухі місця на планеті

НАСА представило карту середньої хмарності в усіх регіонах планети. Карту створили на основі даних, зібраних супутником Aqua з липня 2002 по квітень 2015 року. Aqua вивчає циркуляцію води в океані і вплив хмар на клімат Землі. Про найцікавіші закономірностях, виявлених картою, повідомило видання The Vox.

Щільність хмарного покриву передали за допомогою кольору: синій означає відсутність хмар, білий - постійну хмарність, проміжні кольори і відтінки - інші величини. Найбільш сонячними і посушливими територіями виявилися Сахара, Близький Схід, Австралія, захід Чилі та Антарктида (відзначається, що в багатьох районах південного континенту навіть не лежить сніг). ... Читати далі»

Через 85 років зникне 7 великих міст планети

Американські вчені назвали сім міст, які зникнуть з лиця Землі через 85 років. У списку «претендентів на зникнення» - Сан-Франциско і Детройт (США), Венеція і, Неаполь (Італія), Мехіко (Мексика), Тімбукту (Малі) і російське місто Іваново.

Під час свого дослідження експерти зі США ретельно проаналізували географічне положення, соціальну обстановку і стан інфраструктури міст, які є найбільш ймовірними кандидатами на повне зникнення до кінця сторіччя. ... Читати далі»

Вчені виявили, що Земля мала два Сонця

Астрономи стверджують, що зовсім недавно, всього 70 тисяч років тому, над Землею піднімалися два Сонця.

До такого висновку вчені прийшли після спостережень за зіркою Шольца, яка була відкрита в 2013 році.

З'ясувалося, що зірка Шольца, яка в даний час знаходиться на відстані 19 світлових років від Землі, швидко віддаляється від нашої планети в далекий космос. 

Астрономи розрахували траєкторію небесного тіла і прийшли до висновку, що 70 тисяч років тому зірка Шольца знаходилася неподалік від Землі і "сходила" над планетою в якості другого "Сонця". Повідомляється, що вона могла бути помітна з Землі тільки під час вивержень на своїй поверхні. ... Читати далі»

Виявлено останки найдавнішого предка сучасних птахів

У північно-східній частині Китаю були виявлені найдавніші з усіх відомих на сьогоднішній день останки птахів, які жили на Землі понад 130 мільйонів років тому.

За словами вчених, ці предки сучасних птахів мали розмір близько 10 сантиметрів, а про їхню здатність до польоту говорять форма хвоста і розвинені крила, повідомляється в статті Nature Communications.

Скам'янілості належать особинам виду Archaeornithura meemannae (група Ornithuromorpha), який вже вимер, проте його прямими нащадками є багато сучасних птахів. ... Читати далі»

Нова геологічна ера розпочалась в Арктиці

Вчені з Норвезького полярного інституту подивилися на глобальне потепління зовсім з іншого боку. На їхню думку, танення льодів в Арктиці пов'язане з настанням нової ери. До такої думки вони прийшли після багаторічних досліджень, під час проживання в Арктиці.

Вчені щорічно перебувають в восьмистах кілометрах від Північного полюса, протягом всієї зими. Також на дослідному судні знаходяться біологи, які помітили, що під товстим шаром льоду, життя набагато різноманітніше і чисельніше, ніж на поверхні або під його тонким шаром. ... Читати далі»

Мегаполіси споживають 9,3% електрики

Вчені підрахували і опублікували в журналі PNAS статистику по споживанню ресурсів жителями мегаполісів. Враховувалися при цьому тільки міста, населення яких перевищує 10 мільйонів чоловік.

Всього в світі в 1970 році таких мегаполісів налічувалося лише 8 міст. У 2010 році їх число досягло 27. До 2020 року, як прогнозують науковці, 10-мільйонників в світі буде вже близько 37. За даними дослідників у подібних містах проживає приблизно 6,7% від усього світового населення. При цьому міста споживають 9,3% від усієї електроенергії, що генерується в світі. Не менш цікава і наступна цифра. Виявляється, мегаполіси виробляють 12,6% від світової кількості відходів. ... Читати далі»

На відстані 54 с.р. від Землі виявили нову планетну систему

Робот-телескоп Automated Planet Finder (APF) відкрив нову планетну систему за підтримки розташованого на Гаваях телескопа Кек, і обсерваторії Fairborn в Арізоні. Нова для землян зірка знаходиться в 54 світлових роках і має три планети на орбіті.

Всі три космічних тіла, що обертаються навколо світила HD 7924, знаходяться до нього набагато ближче, ніж Меркурій до Сонця. Вирахувавши орбітальні періоди трьох планет, учені змогли визначити, що вони роблять повний оборот навколо зірки за 5,12 і 24 дні. Таким чином, умови на поверхні даних космічних тіл абсолютно точно не назвати прийнятними для підтримки життя, повідомляє "Незалежний портал космонавтики". ... Читати далі»

« 1 2 3 4 5 6 ... 262 263 »