Головна » 2015 » Май » 14 » НАСА показало найбільш хмарні і сухі місця на планеті
11:02
НАСА показало найбільш хмарні і сухі місця на планеті

НАСА представило карту середньої хмарності в усіх регіонах планети. Карту створили на основі даних, зібраних супутником Aqua з липня 2002 по квітень 2015 року. Aqua вивчає циркуляцію води в океані і вплив хмар на клімат Землі. Про найцікавіші закономірностях, виявлених картою, повідомило видання The Vox.

Щільність хмарного покриву передали за допомогою кольору: синій означає відсутність хмар, білий - постійну хмарність, проміжні кольори і відтінки - інші величини. Найбільш сонячними і посушливими територіями виявилися Сахара, Близький Схід, Австралія, захід Чилі та Антарктида (відзначається, що в багатьох районах південного континенту навіть не лежить сніг).

Звертає на себе увагу велика кількість безхмарних пустель в районі 30 градусів північної і південної широти. Це результат роботи осередків Хадлі - елементів циркуляції атмосфери, які переміщують сухі повітряні маси з екватора в тропіки. Там вони спускаються в нижні шари атмосфери, поглинають вологість і перешкоджають утворенню хмар. На екватор ж осередки Хадлі приносять нізковисотние і вологі повітряні маси: вони піднімаються вгору і змушують пар конденсуватися в хмари.

Карта розміщена на сайті НАСА.

Рясні хмари і на кордоні полярних і середніх широт. Там діють осередки Феррела, виштовхують повітря вгору - це сприяє утворенню великих атмосферних фронтів, що визначають погоду в середніх широтах.

Нарешті, на утворення хмар впливають і локальні особливості рельєфу. Гірські хребти виштовхують повітряні течії вгору - звідси і дощі на навітряних схилах гір. Зате до моменту переміщення на іншу сторону хребтів хмари втрачають всю вологу, що створює на у підвітряних схилів мляві пустелі, подібні Тибетському нагір'я і Долині Смерті в Каліфорнії.

Фото: NASA Earth Observatory
Джерело: http://lenta.ru/news/2015/05/13/clouds/
Категорія: По трохи зі світу | Переглядів: 1611 | Додав: wiktor | Теги: Хмарність, планета, карта, НАСА | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar