Головна » 2011 » Март » 29 » Айсберги живлять фітопланктон
09:37
Айсберги живлять фітопланктон
Національний науковий фонд, США, айсберг, фітоплактон, морська вода    Міждисциплінарна дослідницька група Національного наукового фонду США виявила, що, охолоджуючи і розбавляючи морські води, айсберги одночасно підвищують концентрацію хлорофілу.

До цих пір айсберги найчастіше розглядалися як пасивні елементи морського пейзажу. Насправді це самі справжні оазиси, що несуть поживні речовини, відібрані в суші, не тільки мешканцям глибин, але і морських птахів в радіусі трьох кілометрів від айсберга.

Цього разу Джон Хеллі з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго і Інституту океанографії Скріппса і його колеги показали, що айсберги відіграють певну роль у розподілі фітопланктону в морі Уедделла. Особливо активно вони впливають на динаміку фітопланктону в районі на схід від Антарктичного півострова, відомому як «Алея айсбергів» (не плутати з арктичної алеєю).

Задокументовано повторювані зміни фізичних і біологічних характеристик поверхневих вод після проходження айсберга. Спочатку вчені взяли проби води в околицях 32-кілометрового айсберга, а потім зробили те ж саме через десять днів, коли крижану брилу віднесло досить далеко. У другому випадку виявлено підвищення концентрації хлорофілу і зменшення кількості двоокису вуглецю в порівнянні з прилеглими районами, не порушеними таненням айсберга.

Слід врахувати, що в Південному океані, особливо в районі Антарктичного півострова, айсбергів стає все більше завдяки руйнування шельфових льодовиків через глобальне потепління. Отже, посилення впливу на циркуляцію вуглецю в атмосфері неминуче.

Результати дослідження опубліковані в журналі Deep-Sea Research Part II.
Підготовлено за матеріалами Національного наукового фонду США.
Фото: proza.ru
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1702 | Додав: wiktor | Теги: фітоплактон, морська вода, США, Національний науковий фонд, Айсберг | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar