Головна » 2010 » Апрель » 30 » Гляціологи розрахували внесок плавучих льодів в затоплення Землі
20:14
Гляціологи розрахували внесок плавучих льодів в затоплення Землі
  Гляціологи оцінили, який внесок вносить танення плавучих льодів в загальний підйом рівня океанів. Стаття з розрахунками дослідників прийнята до публікації в журнал Geophysical Research Letters. Коротко про роботу пише New Scientist.

На перший погляд, танення айсбергів не повинно впливати на рівень океанів, так як плаваючі шматки льоду витісняють об'єм води, рівний їх власним обсягом після танення. Однак щільність солоної води океанів і прісної води, з якої складається лід, відрізняються: щільність солоної води більше. Тому після танення айсберга обсяг  прісної води ,що утворилась є  більшим, ніж обсяг солоної води, яку витісняв айсберг. Відповідно, загальний рівень океанів злегка підніметься.

Автори нової роботи вирішили підрахувати, на скільки буде підніматися рівень при таненні плавучих льодів. Спочатку науковці оцінили, який обсяг всіх айсбергів в Світовому океані. Вони врахували льоди, що відколюються від антарктичного шельфу (останнім часом цей процес активізувався), плавучі льоди Арктики і айсберги, що виходять у плавання при таненні шельфових льодів. За оцінками вчених, їх танення щорічно піднімає рівень океану на 0,3 міліметра.

У більшості існуючих моделей, які дозволяють оцінити наслідки зростання температур, вплив плавучих льодів не враховувалося. Найбільш поширена оцінка швидкості росту рівня Світового океану - 3,1 міліметра в рік.

Джерело: http://www.oceanology.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2252 | Додав: wiktor | Теги: рівень води, танення льоду, світовий океан, Айсберг | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar