Головна » 2011 » Октябрь » 2 » Акулам загрожує вимирання
22:29
Акулам загрожує вимирання
 акула, вимирання, світ, модель  Акулам по всьому світу загрожує вимирання, і необхідно вжити термінових заходів щодо їх охорони. Про це пишуть вчені з Головного центру вивчення коралів Австралійського науково-дослідного агентства (ARC Centre of Excellence for Coral Reef Studies) та університету Джеймса Кука (James Cook University), Австралія, в своїй статті в журналі PLos ONE.
  Для початку, вчені переконливо доводять, що акул у теплих морях ловлять набагато більше, ніж вважається офіційно. Їх промисел часто ведеться незаконно, і навіть в тих країнах, де вилов риби скурпулезно квотується і документується (а так робиться далеко не скрізь), акули часто трапляються в мережу рибалкам, що промишляють іншу рибу, і тому не враховуються.
  Для того, щоб оцінити реальну динаміку популяцій акул у різних точках земної кулі, австралійські біологи створили комп'ютерну модель, що враховує дані народжуваності, зростання смертності та у акул. Перші два показники, за словами вчених, відстежити досить просто, але от з третім довелося повозитися. Було випробувано кілька методик обліку смертності у акул, з яких статистичними методами в результаті виділили найбільш достовірну.
  Проаналізувавши за допомогою нової моделі популяції двох видів акул Великого бар'єрного рифу - темноперой сіркою (Carcharhinus amblyrhynchos) і рифової (Triaenodon obesus) - вчені з'ясували, що їх чисельність стрімко знижується. Вони впевнені, що в подібній ситуації знаходяться і багато інших видів акул, а значить, для їх охорони потрібно вжити термінових заходів.
  Акули виникли 420-450 млн років тому, і з тих пір демонструють чудеса пристосовності, залишаючись в усі епохи одними з найбільш грізних морських хижаків. На жаль, необдумана господарська діяльність людини загрожує навіть їм. Між тим, наука знає про акул далеко не все: зовсім недавно виявилося, що вони, по-перше, дальтоніки, а, по-друге, очевидно, мають у себе в мозку щось на зразок GPS-навігатора з докладними картами морів .
Фото: www.focus.ua
Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 2649 | Додав: wiktor | Теги: акула, Модель, вимирання, світ | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar