Головна » 2010 » Ноябрь » 1 » Сибірська лава вбила все живе на Землі
20:05
Сибірська лава вбила все живе на Землі
сибірська лава, вимирання, виверження        "Велике вимирання", Great Dying - так називають історики те, що сталося на Землі 251 млн років тому. Тоді більше 90% фауни, флори, морської біосфери з невідомої причини зникло з лиця планети. Перед цією трагедією блідне смерть динозаврів, знищених Чікскулубскім астероїдом 65 млн років тому. До речі, за аналогією з цим вчені довго вважали, що і "Велике вимирання" теж було наслідком падіння на Землю великого небесного тіла. Але насправді причина була в іншому.

Намагаючись зрозуміти цю причину, Томас Альгео (Thomas J. Algeo), професор геології Університету Цинциннаті провів майже десять років, вивчаючи подробиці тієї страшної події. Спочатку він переконався сам і зумів переконати колег в тому, що астероїди тут ні при чому. Тепер він і п'ять його колег назвали справжню причину "Великого вимирання" - сибірський вулканізм.

Це був гігантський викид базальтової лави, - стверджує професор Альгео. За його словами, її потоки попрямували туди, де найбільше могли загрожувати життю - на величезну вугільне родовище. Вугілля загорівся і став інтенсивно виділяти метан, ще більш активний парниковий газ, ніж двоокис вуглецю. По всій землі його вміст в атмосфері збільшилася в 30 разів, почалося глобальне потепління, та таке потужне, що його час назвати глобальним підсмажуванням. Земля закипіла. Невідомо, скільки часу тривав цей глобальний пекло. Професор Альгео припускає, що це розтяглося на тисячі років, може бути, - на десятки тисяч.

Свою лепту в трагедію внесли і моря лави, які залили практично весь Сибір - в її західній частині виявлено депозити лави товщиною в 5 км. Лава, як і Чікскулубскій астероїд, випарував багаті сіркою осадові породи, викликавши по всій планеті найсильніші кислотні дощі. Від такого поєднання порятунку не було. Біосфера планети була приречена.

Загальна загибель торкнулася і океанів. Потужна, в сім разів сильніше звичайної, ерозія викинула в океани масу нітратів, "над-удобрили" їх, що призвело до шаленого зростання числа мікробів і повного знищення океанічного кисню.

Джерело: http://rnd.cnews.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1787 | Додав: wiktor | Теги: вимирання, виверження, сибірська лава | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar