Головна » 2012 » Июль » 15 » Амазонія ще вимре
10:03
Амазонія ще вимре
  Басейн Амазонки Переважна більшість вимирань в бразильській Амазонії ще попереду, прогнозує дослідження, звіт про яке з'явився в журналі Science.
   В останні роки вирубка тропічних лісів скоротилася в Бразилії до рекордно низького рівня, і вже трохи більше половини таких територій мають той чи інший об'єктз охоронним статусом. Але наслідки втрати живими істотами місць проживання поки не виявилися повною мірою.
    «Вирубка дерев не вбиває птахів безпосереднім чином, - пишуть еколог Роберт Юерс з Імперського коледжу Лондона (Великобританія) і його колеги. - На це знадобиться чимало часу. Зараз всі вони збиваються в те середовище проживання, яке ще залишається. Потім почнеться поступове збільшення смертності ».
    Попередні моделі того, як вирубка впливає на біорізноманіття, мали на увазі, що ліс знищать одним махом. Насправді все зовсім не так. Вирубка зазвичай відбувається нерівномірно, і кількість видів, що прямують до вимирання, з часом змінюється - зростає.
   Тим самим зростає і свого роду заборгованість людини перед природою (extinction debt) - або, краще сказати, ймовірність вимирання того виду, чия область проживання знищена. На основі цих міркувань пан Юерс за допомогою колег-математиків Деніела Реймана і Олівера Уірна придумав формулу, яка пов'язує терміни зникнення видів з часткою втраченого середовища проживання.
   Модель випробували на хребетних тваринах, які залежать від тропічних лісів, що дають їм їжу і дах. Взяли дані про збезлісення за 1970-2008 роки, і вийшло, що 80-90% вимирань ще попереду. Бразилія ще повинна віддати старій з косою в середньому два види ссавців, п'ять птахів і один вид земноводних з кожної знищеної ділянки площею 2500 км ².
   Потім вчені за допомогою чотирьох сценаріїв заглянули на 40 років в майбутнє: або все залишиться як є (тобто контролювати дроворубів будуть як і раніше крізь пальці), або якийсь контроль все-таки з'явиться, або до 2020 року влада доб'ється скорочення масштабів збезлісення на 80%, або до 2020 року дефорестація буде повністю зупинена. При найбільш ймовірному сценарії - другому - локальні екосистеми втратять у середньому 12 видів, ще 19 опиняться на межі зникнення. У гіршому випадку буде знищена практично вся місцева живність.
  Підготовлено за матеріалами Nature News.

Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru/694046/
Категорія: Проблеми екології | Переглядів: 2340 | Додав: wiktor | Теги: ліс, Бразилія, вирубк, Амазонія, біорізноманіття | Рейтинг: 5.0/1
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 1
avatar
1 С • 12:41, 16.07.2012
Добре, що є такий цікавий сайт та ще й українською :)
ComForm">
avatar