Головна » 2010 » Июнь » 23 » Бразилія під ударом
13:57
Бразилія під ударом
повінь, катастрофа, людські жертви, Бразилія   Стрімкі потоки паводкової води зруйнували міста й села на північному сході Бразилії, повідомляє агентство Reuters. Від злив постраждали штати Алагоас і Пернамбуко. Там затоплені населені пункти, деякі міста просто стерті з лиця Землі, як після атомного бомбардування, зруйнована річкова дамба, понад 40 тис. людей залишилися без даху над головою. Загиблими числяться як мінімум 42 людини, зниклими без вісті - понад півтори тисячі.

У Алагоас з 607 зниклих без вісті 500 знаходилися в районі Уніан де Пальмейрас, який був буквально накритий стіною води, після того як під вагою паводкових вод прорвалася дамба. У Пернамбуко, який знаходиться на північ від Алагоас, 13 осіб було вбито і майже 18 тис. стали безпритульними. У Алагоас без даху над головою залишилися майже 26 тис.

Федеральний уряд виділить на допомогу постраждалим штатам $ 56 млн. У затоплені райони найближчим часом будуть відправлені продовольство, матраци і ковдри.

«Навколо Світу» розповідав, що в квітні найсильніші дощі в штаті Ріо-де-Жанейро, подібних яким не було три десятки років, викликали повені і зсуви, у результаті чого загинули не менше 95 чоловік. Більшість життів забрали понад 180 зсувів.

Катаклізми почалися з січня, коли в найбільш населених штатах Бразилії - Ріо-де-Жанейро, Сан-Паулу і Мінас Жераіс - 76 людей загинули через повені і зсувів. Трохи пізніше десятки людей були вбиті обвалами на пляжі між Ріо і портовим містом Сантосом.

Навесні минулого року Бразилія переживала ще більш масштабна повінь. Від розгулу стихії тоді постраждали 10 штатів з 26. Повінь почалася в кінці квітня. Вже на самому початку повені водні потоки та зсуви зруйнували десятки будинків і послужили причиною смерті трьох чоловік. Найбільше від стихії постраждали жителі штатів Баїя і Мараньян. Там з-за повені 34 тисячі людей позбулися даху над головою.

А в листопаді 2008 року в південному бразильському штаті Санта-Катарини від потоків води загинули 97 чоловік, і 17 жителів зникли безвісти. 80 тис. бразильців були змушені покинути свої будинки. В тій чи іншій мірі від повеней і зсувів у країні постраждали 1,5 млн людей.

Зараз від сильних дощів страждає і Китай: тижневі безперервні зливи призвели до обвалення річкових берегів, повеней і обвалів. В результаті вбито 175 чоловік, зниклими безвісти вважаються 107. Зруйновано автомагістралі та залізниці, 144 тис. будинків і 1,36 млн га сільськогосподарських угідь.

Економічний збиток від розгулу стихії склав 19,7 млрд юанів ($ 2,89 млрд). Більше інших постраждали провінції Чжецзян, Фуцзянь, Цзянсі, Хунань, Гуандун, Сичуань, Гуйчжоу і Гуансі-Чжуанський автономний район КНР. За прогнозами синоптиків, у найближчі дні зливи продовжаться, але тепер вони охоплять не лише південь, але і північ країни.
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2034 | Додав: wiktor | Теги: Бразилія, повінь, людські жертви, катастрофа | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar