Головна » 2010 » Июнь » 8 » Амазонські ліси горять
20:34
Амазонські ліси горять
  У амазонських тропіках збільшується кількість пожеж, що знищують ліс, повідомляє BBC News. Колектив учених з університету Ексетера (University of Exeter), Велика Британія, і Національного інституту космічних досліджень (National Institute for Space Research), Бразилія, проаналізував супутникові дані про збезлісення і лісові пожежі і прийшли до висновку, що при горінні амазонських лісів може виділятися така ж кількість вуглекислоти, як при навмисній вирубці лісу.

За словами фахівців, кількість загорянь зросло на 59% територій, де знелісення зменшилось. Як результат, поширення лісових пожеж може звести нанівець усі успіхи щодо зниження обсягів викидів парникових газів, досягнуті до сьогоднішнього дня.

Відкриття дослідники називають украй неприємним: до цих пір вони вважали, що кількість пожеж скорочується разом з уповільненням збезлісення. Попередні роботи показували, що пожежі в регіоні почастішали після сильних посух у період з 1998 по 2005 рік. Лісовий ландшафт в Амазонії став більш фрагментованим, і всі великі площі тропіків піддаються займання через те, що вогонь перекидається на лісову рослинність з прилеглих ферм.

Підсічно-вогнева система землеробства широко використовується амазонських фермерами для очищення вторинних лісів і підготовки земель для культивації харчових і комерційних злаків. Експерти вважають дану методику небезпечною і пропонують фермерам обходитися без використання вогню, щоб не піддавати ризику багатостраждальні лісу. Набагато розумніше і безпечніше буде засівати вже знелісення території, які знаходяться по сусідству з лісовими масивами.

За даними Інституту всесвітніх ресурсів (World Resources Institute, WRI), до 2005 року було знищено більше 80% природних лісів, що знаходилися в густонаселених районах планети. Протягом другої половини ХХ століття середня швидкість скорочення лісів становила 44 га на годину, але в даний час вона становить уже понад 1 тис. га на годину.

Тропічні (дощові) ліси займають близько 7% території Землі, будучи притулком для 90% природних видів планети. В результаті їх знищення щоденно зникає від 50 до 100 видів тварин і рослин.

«Навколо Світу» розповідав, що минулого року лісові пожежі вирували в Каліфорнії, США. У серпні влади були змушені навіть віддати наказ про термінову евакуацію приблизно 2,5 тис. жителів штату.

Треба зауважити, що жителі Каліфорнії взагалі щорічно потерпають від сильних пожеж. У 2007 році там було оголошено надзвичайний стан у зв'язку з лісовими пожежами в околицях озера Тахо. Вже за перші дні вогонь зруйнував 220 будинків навколо озера, з них 165 житлових будинків. Близько 1000 жителів цих місць були евакуйовані. Пожежі принесли збитків майже на 1 млрд. доларів. Влітку 2008 року каліфорнійські пожежники вели боротьбу за порятунок від пожеж більш ніж 4 тисячі будинків та інших будівель, пожежа розповсюдилася майже на 170 миль узбережжя штату.

Полум'я майже дійшло до містечка Голета близько Санта-Барбари, а також до ліній передач, що забезпечують енергією понад 100 тисяч осіб на центральному узбережжі. А в листопаді 2008 року пожежі, які вирують в Південній Каліфорнії, знищили майже тисячу будинків. 50 тис. жителів були евакуйовані з зони лиха, яка нагадує район бойових дій. У Лос-Анджелесі та окрузі Оріндж пелена задушливого диму закрила сонце. Вогонь «перестрибнув» автомагістралі і знищив багатоквартирні будинки і багатомільйонні особняки, що належать голлівудським зіркам.

У липні того ж року 1600 відвідувачів і 800 співробітників були евакуйовані зі знаменитого музею Гетті (Getty Art Museum) в Лос-Анджелесі. Причиною евакуації стали лісові пожежі, які бушували на пагорбах, прилеглих до музейної парковці. Площа пожежі склала 32 га, в гасінні брали участь 250 пожежників і декілька пожежних вертольотів.

Джерело:  http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2039 | Додав: wiktor | Теги: Бразилія, амазонські ліси, лісова пожежа | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar