Головна » 2011 » Май » 14 » Аппа Шерпа здійснив рекордне 21-е сходження на Еверест
22:26
Аппа Шерпа здійснив рекордне 21-е сходження на Еверест
Аппа Тенцинг, шерпа, Еверест, альпініст, рекорд    Непальський альпініст в черговий раз підкорив «вершину світу», побивши належний йому ж світовий рекорд.
    Аппа Тенцинг, відомий також як Аппа Шерпа, покинув розбитий у вершини табір увечері 10 травня і підвівся на Еверест вранці наступного дня. Його супроводжували четверо учасників сходження Eco Everest Expedition 2011, присвяченого проблемі зміни клімату. Експедиція в тому числі включає збір сміття, залишеного попередніми чотирма тисячами підкорювачів.
    Тенцинг народився між 1960 і 1962 роками (метрики в непальських селах не велися) і, як і багато інших представників народності шерпа, прислужував іноземним альпіністам. Сагарматха, як називають найвищу гору в Непалі, скорилася Аппе Шерпи лише з четвертої спроби. Це відбулося в 1990 році.
   З тих пір великий альпініст, який отримав цілком заслужене прізвисько «Супершерпа», зробив ще два десятки сходжень на вершину. 8848-метровий (або, якщо вірити нещодавнім китайським розрахунками, 8 844-метровий) пік стільки разів не корився більше нікому.
   Безумовно, рекордсмена можна привітати з черговим досягненням, але не меншої поваги заслуговує 82-річний екс-міністр закордонних справ Непалу Шайлендра Кумар Упадхай. Він помер на схилі при спробі стати найстарішою людиною, який підкорив Еверест. Зараз таким є Мін Бахадур Шерхан, якому в момент сходження було 76 років.
Фото: Apa Sherpa Foundation
Джерело: http://science.compulenta.ru/
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2277 | Додав: wiktor | Теги: шерпа, Альпініст, Аппа Тенцинг, рекорд, еверест | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar