Головна » 2010 » Июль » 20 » Еверест позбавляється льоду
10:30
Еверест позбавляється льоду
Еверест, льодовик, Брішірс, Мелллорі   Новий фотознімок, зроблений альпіністом Девідом Брішірсом (David Breashears), наочно демонструє, що льодовики тануть на Евересті, повідомляє Daily Telegraph. На фото, знятому в 1921 році альпіністом Джорджем Меллорі (George Mallory), Великобританія, загиблим в 1924 році при спробі підкорити Еверест, льодовик Rongbuk виглядає зовсім неподтавшим. А на знімку Брішірса, зробленому в 2007 році, видно, що за 80 з гаком років льодовик, розташований на північному схилі Евересту, значно скоротився в розмірах. Експерти кажуть, що танення льодовика обумовлено змінами клімату, які можуть знищити водні джерела в щільно населених районах Індії та Китаю.

Девід Брішірс пройшов за маршрутом британської команди Меллорі, що здійснювала розвідувальну експедицію на Евересті. Для відновлення точного шляху альпініст використав фотографії, зроблені геодезистом Маджіо Едвардом Уїлера (Maj Edward Wheeler) і фотографом-любителем Джорджем Мелллорі. Ця серія знімків сьогодні виставлена на огляд у Нью-Йорку.

Відомо, що танення льодовиків викликає ланцюгову реакцію: чим більше і чим темніше поверхню, що залишилася без льоду, тим сильніше вона поглинає сонячні промені і провокує подальше скорочення льодовикового покриву. Андійський льодовики, особливо ті, що знаходяться в тропічному поясі, катастрофічно зменшуються: за останні 30 років їх площа скоротилася на 30%. У 2009 році кліматолог Едуардо Голд (Eduardo Gold), Перу, розробив радикальну міру для боротьби з глобальним потеплінням взагалі і з таненням льодовиків перуанських зокрема: він запропонував побілити Анди вапняною фарбою, щоб збільшити відображає здатність гір.

Фахівці організації World Glacier Monitoring Service підрахували, що гірські хребти планети можуть позбутися снігових вершин вже до середини століття, оскільки льодовики тануть швидше, ніж коли б то не було.

Міжурядова група експертів зі зміни клімату (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) називає самі «гарячі точки» глобального потепління. До них відносяться, в першу чергу, західна Антарктида, Арктика і Гренландія, де втрати льоду складають близько 150 кубічних кілометрів щорічно. Також великі побоювання викликає танення вічної мерзлоти в Сибіру і на Далекому Сході. Ці територія є бомбу уповільненої дії: з-під льоду тут можуть вивільнитися величезні запаси метану.

А на думку фахівців Програми Організації Об'єднаних Націй з навколишнього середовища (United Nations Environment Programme, UNEP), масивне танення гірських льодовиків від Центральної Європи до Південної Америки не має нічого спільного з природним зменшенням крижаного покриву, яке періодично відбувається на планеті. Так, в період з 1996 по 2005 рік гірські льодовики втратили в середньому понад півметра льоду у водному еквіваленті, що у два рази більше, ніж у 1986-1995 роках.\

Джерело:  http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3296 | Додав: wiktor | Теги: Льодовик, Брішірс, Мелллорі, еверест | Рейтинг: 5.0/1
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar