Головна » 2011 » Июль » 21 » Еверест виміряють заново
16:28
Еверест виміряють заново
  Непал, китай, Еверест, гора, 8850, висотаВлада Непалу прийняла рішення провести нові виміри висоти гори Еверест, повідомляє агентство Associated Press. Згідно попереднім вимірам, проведеним Непалом кілька десятиліть тому, висота гори складає 8448 м. Проте влада Китаю, а також багато альпіністів, стверджують, що ці виміри невірні.
   Повідомляється, що на отримання нових даних піде два роки. На вершині гори в трьох місцях будуть розташовані спеціальні пристосування, які будуть посилати сигнал космічним супутникам. Саме супутники повідомлять точну висоту Евересту.
   Подібні вимірювання за допомогою супутникової системи GPS проводила в 1999 році експедиція з США. Згідно з їх даними, висота Евересту складає 8850 м. Це цифра зараз широко використовується. Влада Китаю, у свою чергу, стверджують, що висота Евересту складає 8844 м.
   Понад 4 тис. людей підкорили найвищу вершину світу, після того як 29 травня 1953 новозеландець Едмунд Хілларі (Edmund Hillary) і його провідник шерпа Тензінг Норгай (Tenzing Norgay) зробили перший зареєстрований підйом на Еверест. Деякі історики альпінізму стверджують, що Еверест був підкорений вперше за три десятиліття до Хілларі загиблим в горах британським скелелазом Джорджем Меллорі (George Mallory).
  Потік бажаючих потрапити на найвищу вершину світу такий великий, що сміття, що залишається від них на схилах гори, перетворився у велику проблему. Еверест зараз називають «найбільш високогірної звалищем у світі». Іноземні і непальські альпіністи звикли смітити не тільки на підходах до гори. Крім банок і пляшок, вони скидають зі схилів порожні кисневі балони, мотузки, зламані сходи. В результаті дорога від села Лукла (Lukla) до основного табору на горі виявилася просто завалена відходами.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2223 | Додав: wiktor | Теги: непал, 8850, висота, Китай, гора, еверест | Рейтинг: 5.0/1
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar