Головна » 2010 » Июль » 27 » Вчені із Канади відправилися на пошуки арктичної експедиції, яка загинула півтора століття тому
12:26
Вчені із Канади відправилися на пошуки арктичної експедиції, яка загинула півтора століття тому
   З 1845 року два британських корабля залишаються вмерзлими в кригу десь у Канадській Арктиці. Незважаючи на тридцять з гаком пошукових і рятувальних операцій, останки сера Джона Франкліна, капітана, і його команди не виявлені до цього дня. Знайдені лише якісь столові прилади, взуття і лист.
   Група канадських археологів вирішила покласти край несправедливості за допомогою сучасних інструментів гідролокаційного картування морського дна і історичних документів.
     Джон Франклін був вже досвідченим дослідником (дві тисячі кілометрів уздовж канадської берегової лінії), коли повів судно «Жах» і «Ереб» (прекрасні назви для арктичної експедиції середини XIX століття!) З 128 членами екіпажу на пошуки легендарного Північно-Західного проходу - вузької протоки, що з'єднує Атлантичний океан з Тихим. Відкриття дозволило б зробити революцію в торгівлі: кораблям більше не потрібно було б обходити Південну Америку, щоб досягти західного узбережжя Тихого океану і Азії. Адміралтейство запропонувало першовідкривачам винагороду в розмірі £ 10 тис.

Прохід був врешті-решт виявлено. Це зробив Роберт МакКлур в 1855 році під час невдалих пошуків екіпажу Франкліна. Проте він був переповнений айсбергами; до цього дня їм можна користуватися тільки на піку літа.

Капітан Франклін відправився в експедицію добре підготовленим: його кораблі були оббиті залізом, щоб крушити крижані бар'єри, а також забезпечені новинкою того часу - паровим двигуном. Але Арктика виявилася грізним супротивником. Немає сумнівів, що судна відправилися в Ереб, а ті, що вижили моряки або отруїлися свинцем (через погано упаковані їстівних запасів), або загинули від цинги, або просто вибилися з сил. За розповідями ескімосів, деякі члени екіпажу зійшли з розуму від відчаю і не гребували канібалізмом.

Підозрюють, що корабельна аварія сталося або в районі затоки Милосердя, або десь на захід від півострова Аделаїди. Їх розділяє тисяча кілометрів ...



Капітан Джон Франклін (зображення Wikimedia Foundation)


Переглянути збільшену карту карту

Підготовлено за матеріалами Discovery News.
Джерело: http://science.compulenta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1978 | Додав: wiktor | Теги: Франклін, Арктика, канада, експедиція | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar