Головна » 2011 » Апрель » 12 » Болівія наділить Землю людськими правами
10:07
Болівія наділить Землю людськими правами
 Болівія, Земля, законопроект, права, конституція     Відповідно до першого у своєму роді законодавчого акту, який готується до ухвалення болівійським керівництвом, наша планета отримає власні права, що носять екологічний характер. Правда, не дуже зрозуміло, як саме цей закон буде застосовуватися на практиці ...

У 2009 році нова конституція Болівії закріпила державну підтримку культу Пачамама («Матері-Землі»), поширеного серед індіанців кечуа, як символу єднання людини з природою. Продовженням цієї політики є документ, озаглавлений «Ley de Derechos de la Madre Tierra» («Закон про Матір-Землю»). Він надає біосфері (особливо дикій природі) 11 прав, включаючи право на життя й існування, на здійснення життєвих циклів без людського втручання, на чисту воду і повітря, на захист від забруднень і на підтримку балансу (!).

Мабуть, найбільш примітним є право на збереження клітинних структур в їх первозданному вигляді. Що це може означати? - Заборона або жорсткі обмеження на генну інженерію. Втім, у бідній Болівії цей науковий напрям і без того не надто процвітає.

А ось це право - на «свободу від великих проектів у сфері інфраструктури та розвитку, які впливають на баланс екосистем і райони проживання корінних жителів» - може мати серйозні наслідки. Мова йде насамперед про нові проекти в гірничодобувній промисловості, які держава прагне обмежити. Однак ця галузь формує близько третини національного ВВП, і робити країну ще біднішими явно не на користь уряду. Лобісти законопроекту тим часом впевнені, що він дозволить народу регулювати діяльність промислових компаній на всіх рівнях.

Зараз цей несподіваний документ розглядається парламентом, і більшість депутатів виступають на його підтримку. Передбачається також заснувати пост омбудсмена, який буде стежити за дотриманням прав Землі, а також заснувати окреме міністерство, що курирує цю діяльність. Про пов'язані із цим юридичних процедурах і санкції поки нічого не повідомляється.

До речі, за конституцією іншої латиноамериканської країни - Еквадору, природа теж має право на існування, збереження, здійснення життєвих циклів і інших біологічних процесів, однак відповідного закону тут немає.

Підготовлено за матеріалами Guardian.
Фото: scienceblog.ru
Джерело: http://www.newsukraine.com.ua
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1837 | Додав: wiktor | Теги: Законопроект, Конституція, права, Болівія, Земля | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar