Головна » 2010 » Декабрь » 18 » Будівництво підземних сховищ вуглекислого газу призведе до землетрусів
10:35
Будівництво підземних сховищ вуглекислого газу призведе до землетрусів
science.compulenta.ru
підземні сховища, землетрус, вуглекислий газ        Зберігання великих обсягів вуглекислого газу під землею задля боротьби з глобальним потеплінням може стати причиною землетрусів.

Вони навряд чи будуть достатньо потужними, щоб завдати шкоди людям і їх майну, але в резервуарів, що містять газ, виникнуть серйозні проблеми, стверджує Марк Зобак зі Стенфордського університету (США).

Справа в тому, що сховища неминуче будуть перетинати області, що знаходяться в тендітному («передаварійному») тектонічному рівновазі, яке, звичайно ж, порушиться. Землетруси в цих районах все одно коли-небудь відбудуться, просто втручання людини їх наблизить. Відповідно, це приведе до того, що герметичність резервуара постраждає.

Єдиним прийнятним кандидатом на роль сховища фахівець називає солоні водоносні горизонти, розташовані на глибині двох-трьох кілометрів. По-перше, це досить далеко від біосфери, а по-друге, солону воду звідти все одно недоцільно піднімати на поверхню. А головне - ці формації зазвичай мають відносно високою щільністю і низькою проникністю. Саме тому в них можна закачувати газ під високим тиском, не побоюючись землетрусів.

Але це не вирішить головну проблему такого підходу. Для того щоб внесок у скорочення викидів був істотним, доведеться закачувати під землю стільки ж газу, скільки нафтогазова індустрія встигає зробити палива. Потрібно побудувати тисячі резервуарів по всьому світу. Подумайте про те, скільки свердловин і трубопроводів, яка інфраструктура була створена в нафтогазовій галузі за останні сто років, говорить вчений. Просто уявіть собі весь цей масштаб. Ось на що треба рівнятися прожектерами ...

Джерело: http://science.compulenta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 4147 | Додав: wiktor | Теги: підземні сховища, вуглекислий газ, Землетрус | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar