Головна » 2011 » Июнь » 30 » Економічна криза вдарила по народжуваності в розвинених країнах
09:56
Економічна криза вдарила по народжуваності в розвинених країнах
засуха, токсичність, вода, організми  У 2008 році загальне довгострокове зростання народжуваності в розвинених країнах, що спостерігалося вперше з 1960-х, припинилося.
  Дослідники з Віденського інституту демографії та Міжнародного інституту прикладного системного аналізу (обидва - Австрія) зібрали і проаналізували новітні дані про рівень народжуваності в США і єврокраїнах. Загальна тенденція до зростання народжуваності в розвинених країнах Заходу, яка відмічалася з 1998 року, перервана економічною кризою 2008 року і послідуючою за нею стагнацією, хоча в деяких країнах тренд зберігся.

   Динаміка КСР перед економічною кризою і під час нього в трьох групах країн: I група - зміна тенденції на протилежну, II - стагнація, III - продовження тенденції до зростання. (Дані авторів дослідження.)
   У 2008-м коефіцієнт сумарної народжуваності (КСР) ріс у 26 з 27 країн ЄС (за винятком півмільйонного Люксембурга, де він був стабільний). У 2009 році картина різко змінилася: в 13 країнах КСР впав, в чотирьох залишився на колишньому рівні. У США народжуваність після 2008 року знизилася особливо різко: в 2010-м КСР був значно нижче необхідного для нормального відтворення населення і становив 1,9 дитини на жінку. Америка разом з Латвією та Іспанією потрапила до групи держав, в яких демографічні тенденції через кризу змінилися на протилежні.
    Дослідники пов'язують сумні новітні тенденції зі зростанням безробіття і зменшенням соціальних виплат. «Демографічна» реакція представників різних соціальних і демографічних груп на кризу різна: вірогідність того, що молоді або бездітні пари заведуть першої дитини, знижується. Жінки з вищою освітою відкладають поява дітей (особливо якщо вони бездітні), менш освічені зберігають рівень народжуваності або підвищують його. У чоловіків тенденції протилежні: ймовірність завести дитини особливо різко знижується у малоосвічених і низькокваліфікованих.
   У дослідженні не наводяться нові дані по Росії (з даними про фертильності росіян до 2008 року можна ознайомитися в Human Fertility Database). Втім, відомо, що в нашій країні КСР зростав з 2006 по 2008 рік, а зростання народжуваності в ряді регіонів не припинився відразу після початку економічної кризи.
   Слід звернути увагу на присутність серед країн, які зазнали найбільший демографічний збиток від економічної кризи, США, чий уряд особливо енергійно рятувало великий бізнес (привласнив більшу частину допомоги); російська влада докладали зіставні зусилля з порятунку вітчизняних олігархів (які привласнили всю допомогу). Потрібно також згадати, що російська Дума веде роботу по зміні законодавства, обмежуючи рекламу абортів, ускладнюючи процедуру отримання дозволу, посилюючи відповідальність за порушення правил проведення ...

Фото: scienceblog.ru
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1891 | Додав: wiktor | Теги: демографічна криза, Австрія, народжуваність, економічна криза, розвиненні країни | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar