Головна » 2011 » Ноябрь » 8 » Експедиція до підводних гір
13:37
Експедиція до підводних гір
IUCN, експедиція, підводні гори, Західно-Індійський хребет   Базований в Британії Міжнародний союз охорони природи (IUCN) готується відправити вже другу шеститижневу експедицію до гір Західно-Індійського хребта в Індійському океані, для вивчення його надводної фауни. Про це повідомляє BBC.
   Це вже друга експедиція подібного роду, перша відбулася в листопаді 2009 року. На цей раз місце біологів доставить на місце дослідний корабель «Джеймс Кук» (RRS James Cook).
  Подібні дослідження становлять особливу важливість у зв'язку з крайньою уразливістю глибоководної фауни і флори. У нещодавній статті в журналі Marine Policy («Морська політика») переконливо доводиться, що застосовуються зараз методи глибоководного лову з використанням важких мереж-тралів завдають величезної шкоди багатим екосистемам морського дна, які відновлюються вкрай повільно. У той же час, значна частина цієї фауни і флори ще зовсім не вивчена.
  «Сподіваємося, що ця експедиція допоможе краще зрозуміти унікальну морську фауну і небезпеки, яким вона піддається», - говорить Алекс Роджерс (Alex Rogers) з Оксфордського університету (University of Oxford), головний науковий керівник експедиції.
  Як повідомляв «Навколо світу», нещодавно вчені з Зоологічного суспільства Лондона (Zoological Society of London) вперше точно порахували всі підводні гори в Світовому океані. Виявилося, що їх куди більше, ніж вважалося до цих пір, а їх фауна (про яку ми так мало знаємо), відповідно, багатшим.
  Підводні гори висотою більше 1 тис. м покривають 4,7% океанічного дна, всього їх в Світовому океані приблизно 33 тисячі. Височин нижче, або пагорбів, на дні морському виявилося в чотири рази більше. Їх сукупна площа дорівнює території Росії.
  Безпосереднє вивчення підводних гір проводиться з допомогою спущені апаратів - батискафів, оснащених складним обладнанням. Тим, хто цікавиться подібними експедиціями, радимо прочитати захоплюючий звіт про одну з них, надрукований у журналі «Вокруг света» в 1986 році. Написаний більше 20 років тому, він відмінно передає атмосферу і сьогоднішніх глибоководних занурень, які виробляються так само - хіба що із трохи більш досконалою технікою.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Категорія: По трохи зі світу | Переглядів: 2261 | Додав: wiktor | Теги: IUCN, Західно-Індійський хребет, підводні гори, експедиція | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar