Головна » 2011 » Июль » 27 » І знову на пошуки зниклих полярників
12:30
І знову на пошуки зниклих полярників
 полярники, Геогргій Брусилов, Арктика, пошуки, експедиція  Російські полярні дослідники, які в минулому році вели в Арктиці пошуки слідів зниклої майже 100 років тому експедиції Георгія Брусилова (її доля лягла в основу сюжету відомого роману Каверіна «Два капітани»), повернулися в Заполяр'я для продовження пошуків. Дві групи експедиції клубу «Жива природа» стартували в четвер з Воркути і Архангельська. Обидві групи з'єднаються на о. Земля Олександра архіпелагу Земля Франца-Йосипа.
  Перша експедиція «Слідами двох капітанів» відбулася минулого літа. У липні-серпні 2010 року дослідники побували на Землі Франца Йосифа. Вони шукали сліди перебування членів команди Брусилова на шхуні «Свята Анна». Були знайдені останки людини, особисті речі, спорядження і фрагменти щоденників, що належали одному з членів команди шхуни, загалом понад 20 різних артефактів.
   «Всі вони були передані в ФСБ, у них чудові криміналісти, які майже рік працювали над розшифровкою цих щоденників, зараз ці роботи тривають. Частину вже готова до передачі в музей », - повідомив керівник експедиції, голова клубу« Жива природа », почесний полярник Росії Олег Продан.
   Як відомо історикам, до архіпелагу дійшли чотири члени експедиції з числа пішли зі «Святої Анни», затиснутою в льодах. Це машиніст Володимир Губанов, стюард Ян Регальд, матрос Павло Сміренніков і старший стерновий Петро Максимов. Проте поки невідомо, чиї саме останки були знайдені дослідниками.
  Цього літа дослідники будуть продовжувати пошуки. До групи експедиції цього року увійшли, в тому числі, вчені Інституту земного магнетизму, іоносфери і поширення радіохвиль РАН (ІЗМІРАН), які будуть працювати з георадара, приладом, здатним просвічувати грунт на глибину в десятки метрів.
   Дослідники розділяться на дві незалежні групи. Одна з них, до складу якої входять рятувальники, спелеологи, альпіністи, буде повторювати маршрут «четвірки Максимова» від початку руху до місця, куди вони повинні були прийти. Дослідники припускають з'ясувати місця, де потрібно шукати нові артефакти.
   Друга група, до якої увійдуть вчені, залишиться на місці, де минулого року було виявлено тіло одного з мандрівників, і займеться додатковим пошуками.
   Експедиція буде працювати на островах двох тижнів. Всього в Арктику вирушили 13 людей і собака - на випадок зустрічі з господарем Арктики, білим ведмедем.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://www.rgo.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1934 | Додав: wiktor | Теги: Арктика, пошуки, Геогргій Брусилов, експедиція, полярники | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar