Головна » 2011 » Март » 4 » Підводні гори порахували
09:07
Підводні гори порахували
Зоологічне товариство Лондона, світовий океан, підводні гори       Вчені з Зоологічного товариства Лондона (Zoological Society of London), Великобританія, вперше точно порахували всі підводні гори в Світовому океані. Виявилося, що їх куди більше, ніж вважалося до цих пір, а населяють їхні живі істоти, можна сказати, толком не вивчені.

У статті британських вчених, опублікованій в частині I журналу «Глибоководні дослідження» (Deep-Sea Research Part I), наводяться такі цифри: підводні гори заввишки більше тисячі метрів покривають 4,7% океанічного дна, всього їх в Світовому океані приблизно 33 000. Височин нижче, або пагорбів, на дні морському виявилося в чотири рази більше. Їх сукупна площа дорівнює площі території Росії.

Зоологів, зрозуміло, виступи підводного рельєфу цікавили з точки зору що мешкають на них тварин. Адже кожна така гора або пагорб - окрема екосистема, яку населяють риби, голкошкірі, коралові поліпи, губки і так далі, аж до одноклітинних організмів. З'ясувалося, однак, що хоч якось вивчена фауна всього 250 підводних височин, тобто менше одного відсотка. Хто населяє інші, поки невідомо, і тут нас може очікувати безліч дивовижних відкриттів.

«Отримані нами результати показують, наскільки багато чого ми ще не знаємо про океан», - говорить доктор Кріс Йессон (Chris Yesson), провідний автор дослідження.

За допомогою ехолота вчені давно встановили, що за складністю рельєфу океанське дно не поступається суші. Проте до цих пір всі дослідження океанічного дна були або локальними, що відносяться до конкретних морях або ділянок океану, або проводилися з недостатньо високою роздільною здатністю. Подібне комплексне і грунтовне дослідження було проведене вперше.

Безпосереднє вивчення підводних гір проводиться за допомогою апаратів, що спускаються - батискафів, - оснащених складним обладнанням. Тим, хто цікавиться подібними експедиціями, радимо прочитати захоплюючий звіт про одну з них, надрукований у журналі «Вокруг света» в 1986 році. Написаний більше 20 років тому, він відмінно передає атмосферу і сьогоднішніх глибоководних занурень, які виробляються точно так само - хіба що із трохи більш досконалою технікою.
Фото: www.vokrugsveta.ru
Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2049 | Додав: wiktor | Теги: Зоологічне товариство Лондона, підводні гори, світовий океан | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar