Головна » 2011 » Октябрь » 7 » Гіпотеза «Земля-сніжок» оскаржена
22:49
Гіпотеза «Земля-сніжок» оскаржена
 гіпотеза, Земля, сніжок, сніг, льодовик  Деякі дослідники вважають, що двічі чи тричі в історії нашої планети наступав період, умовно позначається «Земля-сніжок», коли лід майже повністю покривав поверхню Землі. Останній раз це відбулося приблизно 635 млн років тому. Потім по ряду причин стався парниковий ефект, і планета відтанула.
 Однак міжнародна група учених поставила під сумнів сплеск атмосферної концентрації двоокису вуглецю в ті часи. За новими даними, парниковий ефект не був настільки потужним, щоб розтопити товстий лід. Отже, Земля не перетворювалася на великий сніжок.
    Головне свідчення на користь гіпотези - льодовикові відкладення, яких 635 млн років тому перебували в районі екватора. Над ними розташований шар «вінчають карбонатів» (cap carbonates), які, як вважають, формувалися, коли льодовики танули або незабаром після цього, тобто коли вуглекислого газу в атмосфері було з надлишком.
   Вважається, що період «Земля-сніжок» завершився, коли рівень вуглекислого газу в атмосфері виріс. Причиною могла стати вулканічна діяльність. Фактори, які в нормальних умовах, виводять двоокис вуглецю з атмосфери, були блоковані льодом. Крім того, холоду не дозволяли вивітрюємо породам поглинати вуглекислий газ з утворенням бікарбонатів. Все це призвело до накопичення парникового газу в атмосфері.
   Дослідники вирішили з'ясувати, скільки вуглекислого газу було в атмосфері в ті часи. Для цього вони проаналізували хімічний склад бразильських порід того часу і скам'янілих органічних речовин усередині них. Фахівців цікавило співвідношення ізотопів.
   І породи, і органічні речовини (в основному водорості) витягують вуглець з вуглекислого газу, розчиненого в океані. Зниження концентрації газу призводить до того, що водорості починають налягати на більш важкий ізотоп. З іншого боку, співвідношення ізотопів вуглецю в карбонатних породах не змінюється незалежно від концентрації вуглекислого газу.
  Порівняння показників каменю та органіки продемонструвало, що концентрація вуглекислого газу в атмосфері була набагато нижче попередніх оцінок. Говорили - 90 тис. частин на мільйон, а новий аналіз стверджує, що було менше 3 200 частин на мільйон. Не виключено, що концентрація наближалася до сьогоднішньої (близько 400 ч. / млн).
  «А раз не було високої концентрації вуглекислого газу в атмосфері - значить, не могло бути й Snowball Earth, інакше Земля була б заморожена до цих пір», - резюмує автор дослідження Магалі Адер з паризького Геофізичного інституту (Франція).
   Вона, втім, попереджає, що залишається багато неясностей. Можливо, наприклад, що породи були датовані невірно. Є також імовірність, що парниковий ефект влаштував не вуглекислий газ, а метан ...
  Підготовлено за матеріалами LiveScience.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Справи геологічні | Переглядів: 3291 | Додав: wiktor | Теги: сніжок, Льодовик, Сніг, гіпотеза, Земля | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar