Головна » 2010 » Май » 20 » Підйом Гренландії прискорюється
10:32
Підйом Гренландії прискорюється
 
   Геологи з Університету Майамі (США) з'ясували, що територія Гренландії піднімається з усе зростаючою швидкістю: більша частина острова прихована під шаром льоду, товщина якого ст ановить близько 2 км. При його таненні навантаження на сушу зменшується, і вона поступово піднімається.
 
   За даними дослідників, висота розташування деяких прибережних районів острова збільшується за рік на 2,5 см, і якщо нічого не зміниться, то до 2025 року ця цифра може вирости до 5 см. 



                                                                                                                                                                           
Знімок західної частини Гренландії, зроблений влітку 2006 року супутником НАСА MODIS. У центрі зображення проходить вузька (~ 30 км) сіра смуга танення, що відокремлює прибережну область від основної маси льоду. (Ілюстрація авторів роботи.)

«Ми, звичайно, знали про те, що зміни клімату впливають на гренландський льодовиковий щит, - говорить один з авторів роботи Тімоті Діксон. - Але швидкість танення та її подальше збільшення викликають певне занепокоєння».

Історію підйому території Гренландії з 1995 року по теперішній час учені реконструювали за даними стаціонарних приймачів системи GPS, розташованих уздовж вільних від льоду берегів острова. Зменшення загального обсягу льоду пов'язано з відривом айсбергів і таненням, що відбуваються саме в прибережних областях; в центральній частині втрати компенсуються накопиченням снігу.

Якщо виявлена тенденція збережеться, танення льодів Гренландії може стати основною причиною підйому рівня Світового океану. «Ми сподіваємося на те, що ці результати зацікавлять тих, хто може щось змінити, - державних чиновників і міжнародні організації», - додає Янь Цзян, інший учасник дослідження.

За даними авторів, підйом території в результаті танення льоду також відзначається в Ісландії і на архіпелазі Шпіцберген.



 
Вертикальне зміщення території Гренландії від деякого вихідного положення, виміряний у різних точках (ілюстрація авторів роботи).


Переглянути збільшену карту

Джерело: http://science.compulenta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1784 | Додав: wiktor | Теги: танення льоду, Гренладія, Льодовик, піднімання суші | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar