Головна » 2012 » Май » 12 » Інтернет-фотографії могли б доповнити метеорологічні дані
17:52
Інтернет-фотографії могли б доповнити метеорологічні дані
  Інтернет-фотографії могли б доповнити метеорологічні дані   Якщо повалить сніг, хапайте фотоапарат і викладайте знімки в Інтернет: це допоможе заповнити прогалини супутникових метеорологічних даних, що виникають через густу хмарність.
   Хайпен Чжан з Університету Індіани (США) і його колеги переглянули на відомому фотохостингу Flickr 150 млн фотографій, які мали геомаркер і були зроблені в США. Спочатку спеціально розроблене ПЗ аналізувало теги і можливість візуально оцінити наявність снігу. Потім застосовувався статистичний тест, щоб визначити ступінь впевненості в тому, що на картинці з міткою «сніг» (snow) дійсно є сніг: для цього знімок зіставлявся з іншими, зробленими в той же час і в тому ж місці.
    У порівнянні з даними наземних метеорологічних станцій в Нью-Йорку, Бостоні, Чикаго і Філадельфії точність автоматичного розпізнавання снігопаду по фотографії склала 95%.
   Правда, цей підхід не особливо корисний у великих містах, оскільки там завжди є надійні дані місцевих метеорологічних станцій. Куди більше потрібна інформація по сільській місцевості, і тут комп'ютер виявився менш точним. Але справа не в ньому, а в тому, що відповідних фотографій на Flickr дуже мало. Бачте, соціальні фотосет поки не користуються в американській глибинці великою популярністю.
    П-н Чжан розповів про свої напрацювання на конференції World Wide Web в Ліоні (Франція). Тепер його група збирається взятися за автоматичну ідентифікацію квітів і птахів. Це завдання складніше.

 
    Підготовлено за матеріалами NewScientist.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 1691 | Додав: wiktor | Теги: погода, фото, інтернет, flickr | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar