Головна » 2012 » Февраль » 1 » Яхта на сонячних батареях майже завершила свою навколосвітню подорож
23:17
Яхта на сонячних батареях майже завершила свою навколосвітню подорож
Туранор, енергетика, яхта, подорож, катамаран   27 вересня 2010 гламурні прихильники альтернативної енергетики відпливли на розкішній яхті, що живиться виключно від сонячних батарей, з Монако до Гібралтару. Вперше в історії, не дивлячись на помпезність люксового транспортного засобу, зроблена спроба зробити «сонячну» подорож. Сьогодні ці люди майже біля мети.
  Катамаран «Туранор» (на Сіндарін, одній з  ельфів, винайденому Толкієном, - «сила сонця»), що належить компанії PlanetSolar, - найбільше з коли-небудь побудованих суден, що приводиться в рух сонячними батареями: 30,5 м в довжину і 15 м в ширину. Спорудження стає ще значніше, коли батареї повністю розкриваються. Загальна площа останніх перевищує 500 кв. метрів; отримується потужність (на екваторі) - 93 кВт. Максимальна швидкість ходу - 26 км / год; крейсерська обмежена 14 км / ч.
  Само собою, яхта не може рухатися вночі як завгодно довго, тому нічний шторм вона в основному перечікує з вимкненими двигунами. Побудоване в Кілі (Німеччина) судно формально вважається катамараном, хоча насправді це майже тримаран. Два занурених у воду поплавкових корпуси забезпечують плавучість при нормальних умовах. Основний (за обсягом) середній корпус, поки немає сильного хвилювання, знаходиться над водою. «Поплавки» максимально обтиснуті з гідродинамічної точки зору, саме їх екстремальна обтічність і забезпечують судну з силовою установкою, потужність  Toyota Corolla, ті самі 26 км / ч. Висока остійність і низьке тертя вилилися в копієчку: три корпуси, найбільший з яких ще й є по суті великим рятувальним кругом, змусили кораблебудівників витратити неабияк матеріалів, а власників - грошей. Вартість «Туранор» € 12,5 млн.
  Швидкість руху цього судна мізерна: близько 67 км в день, або менше 3 км / ч. Для довідки: середній вітрильний катамаран полінезійців легко робить за день 300 км. Благодушно спишемо це не тільки на явну гламурність катамарану, але і на те, що альтернативна енергетика - це, на жаль, поки більше політика, ніж справа.
  Де б судно не зупинялося, воно збирає натовп. Але так, як нам пояснюють, і замислювалося. Команда «Туранора» зустрічається з місцевими чиновниками, науковцями (?), журналістами і простою публікою, проповідуючи своє геліоенергетичне євангеліє. Тільки що яхта покинула Абу-Дабі, де побувала в якості виставкового експонату на «зустрічі у верхах» з питань «енергетики майбутнього». Після заходу в Доху судно відправилося в Монако. Імовірно, кругосвітня подорож завершиться в травні.
  Підготовлено за матеріалами PlanetSolar.
Фото: PlanetSolar
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: По трохи зі світу | Переглядів: 1788 | Додав: wiktor | Теги: катамаран, Яхта, енергетика, Туранор, Подорож | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar