Головна » 2011 » Август » 30 » Судноплавство в Егейському морі існувало вже 15 тис. років тому
17:17
Судноплавство в Егейському морі існувало вже 15 тис. років тому
обсидіан, Егейське море, подорож, корабель, предки  Браві моряки борознили простори Егейського моря задовго до закінчення останнього льодовикового періоду.
  А все заради вулканічних порід, з яких давні виготовляли знаряддя праці і війни.
   Ніколаос Ласкаріс з Егейського університету (Греція) і його колеги, скориставшись новою технологією датування обсидіану, встановили, що судна з цим цінним вантажем відправлялися з острова Мелос (сучасна Мілос) вже 15 тис. років тому. Там розташовувалося єдине велике родовище вулканічного скла в регіоні.
 Обсидіан виявили в печері Франхті на півострові Пелопоннес - досить далеко від острова. Те, що він мелосскій, встановила геохімічна експертиза, а ось датування виявилася міцним горішком.
  Дослідники звернулися до такого методу, як гідратація скла, і об'єднали його з відносно новою технікою - мас-спектрометрією поверхневої насиченості на вторинних іонах (secondary ion mass spectrometry of surface saturation, SIMS-SS). Обидві засновані на оцінці кількості води в тріщинках на поверхні обсидіану, що накопичився з тих пір, як порода була витягнута з надр.
  Однією гідратацією скла тут не обійдешся. По-перше, в мікроскоп не видно, наскільки глибоко йдуть тріщини і як змінюється кількість води з кожним мікроном, а по-друге, фронт дифузії знаходиться не там, де здається. Опустіть соломинку у воду - і вам привидиться, що вона зігнулася: як відомо, у води і повітря різний коефіцієнт заломлення. Те ж саме і з обсидіаном.
  SIMS-SS здатна безпосередньо виміряти кількість води в обсидіанамі незалежно від глибини тріщини. Пучок частинок знімає іони з обсидіану надзвичайно тонкими шарами, немов шкірку з цибулини.
  Таким чином вдалося показати, що мелосскій обсидіан потрапив під Франхті не в середині IX тисячоліття до н. е.., а набагато раніше.
  Результати дослідження опубліковані у виданні Journal of Archaeological Science.
  Підготовлено за матеріалами Inside Science.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1858 | Додав: wiktor | Теги: Егейське море, предки, обсидіан, корабель, Подорож | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar