Головна » 2012 » Сентябрь » 12 » Японці пробурили найглибшу свердловину на дні океану
14:47
Японці пробурили найглибшу свердловину на дні океану
   Японське науково-дослідне судно "Тікю" Японське науково-дослідне судно "Тікю" встановило черговий світовий рекорд, пробуривши свердловину глибиною понад 2466 метрів, якщо рахувати від поверхні морського дна. Саме така планка була встановлена раніше - в ході робіт на свердловині 504-B на Рифт Коста-Ріка.
  У даний момент буріння біля японського півострова Сімокіта триває. Як повідомляє Японське агентство науки і технологій з вивчення морських надр, станом на 10 вересня дослідники досягли позначки 2466 метрів.
  Роботи проводяться в ході експедиції з вивчення глибоких вугільних пластів, що відноситься до міжнародної комплексної програми буріння океанів.
  "Ми тільки що відкрили вікно в нову еру наукового буріння океану, - повідомляє один з керівників експедиції Фуміо Інагакі. - Цей рекорд - тільки початок. Наше судно має величезний потенціал, щоб уперше досліджувати ще більш глибокі області. Я сподіваюся, ці роботи суттєво розширять наше уявлення про природу Землі ".
  Вчені вже отримали перші проби з глибоких вугільних пластів, які будуть проаналізовані в лабораторії на борту судна. Дослідники сподіваються, що проби допоможуть більше дізнатися про глибинні форми життя, пов'язані з вуглеводневими системами морських надр. Вони припускають, що ці мікроорганізми можуть бути залучені в процеси формування природного газу або допоможуть у вирішенні фундаментальних наукових питань, пов'язаних з еволюцією, як самої планети, так і життя на ній.
  Планується, що роботи триватимуть ще три тижні. За цей час учені збираються пробурити свердловину глибиною 3600 метрів.
  Судно "Тікю" здатне бурити свердловини до глибини 10 тисяч метрів нижче рівня моря. У квітні 2012 року японські дослідники вже ставили рекорд, отримавши зразки грунту з глибини 7740 метрів, правда, відлік вівся від поверхні океану. Тоді роботи велися в так званій Японській западині на глибині 6883,5 метра, загальна довжина свердловини склала тоді 856,5 метра.
  Також нагадаємо, що найглибша в світі свердловина знаходиться на Кольському півострові в районі міста Заполярний. Її глибина складає 12 262 метрів.


 
Фото: http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRwsd4XkeE4AkV_cT7O_2-Bkooy0EXiPF1uWJo2h78lNH82tYme7Hxf0t3G-A
Джерело: http://www.segodnya.ua/science/YAponcy-proburili-samuyu-glubokuyu-skvazhinu-na-dne-okeana.html
Категорія: По трохи зі світу | Переглядів: 2034 | Додав: wiktor | Теги: свердловина, Японія, Океан, Тікю | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar