Головна » 2010 » Июль » 1 » Новий океан розділить Африку
12:36
Новий океан розділить Африку
рифт, розломи земної кори, океан, Африка, університет Лідса  Учені з Університету Лідса вважають, що протягом 10 мільйонів років на нашій планеті може утворитися новий океан. Першими ознаками процесу вважаються розломи в Африці.

Під час Літньої наукової виставки королівського товариства команда вчених має намір продемонструвати відвідувачам, що геологічні зміни можуть бути порівняно швидкими. Зокрема, планується показ тривимірного «туру» по долині Афар в Ефіопії.


У 2005 році всього за 5 днів там утворилася тріщина завдовжки у 60 кілометрів і шириною в 8 метрів. Розлом заповнився 2,5 кубічними кілометрами розплавленого каменю, але процес з тих пір продовжується. Тріщина росте в довжину і ширину, і останнє виверження було в травні 2010. Вчені вважають, що на цьому місці формується океан і в майбутньому він розділить Африку на дві частини.

Відвідувачі виставки «Fast and furious: witnessing the birth of Africa's new ocean» зможуть побачити інтерактивний фільм у 3D про долину Афар, де будуть продемонстровані зміни в процесі розділення плит.

Доктор Тім Райт (Tim Wright) з Університету Лідса так прокоментував особливості процесу формування цього океану: «Зазвичай ці процеси заховані в морських глибинах, але в Афарі ми можемо буквально пройти по місцях, де розділяються частини земної поверхні і це дивно».

Унікальне розташування місця формування океану дозволяє дослідникам проводити експерименти, які можуть допомогти глибше зрозуміти процеси формування поверхні нашої планети.

«Активність минулих п'яти років в Афарі просто неймовірна - ми на власні очі можемо бачити розподіл тектонічних плит в режимі реального часу. Наше дослідження показало важливість розплавленої магми в цьому процесі - ми змогли відстежити магму з-під земної кори до її входу в розломи і затвердіння у вигляді нової кори або ж виверження на поверхню »

Виставка пройде в рамках програми святкування 350-річчя Королівського товариства.

Джерело: http://iscience.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2110 | Додав: wiktor | Теги: університет Лідса, Океан, африка, розломи земної кори, рифт | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar