Головна » 2010 » Май » 25 » «Капітан Кусто» у Державному музеї Дарвіна
21:47
«Капітан Кусто» у Державному музеї Дарвіна
До 100-річчя з дня народження французького океанолога Жака-Іва Кусто (1910-1997) та 25-річчя трансатлантичного переходу команди Кусто на турбопарусном судні "Алкіона" Державний Дарвінівський музей представляє виставку «Капітан Кусто».

У наш час важко знайти людину, якій невідоме ім'я Жака-Іва Кусто. Багато телеглядачів складали своє перше уявлення про мешканців підводного світу завдяки його багатосерійним фільмам. Але вже мало хто пам'ятає, що саме Кусто - винахідник і перший випробувач акваланга, що він не тільки популяризатор знань про океан, але і серйозний дослідник морських глибин і прісноводних водойм, творець "підводних будинків", турбопарусних судів і, як не дивно, музейний працівник - директор Музею океанографії в Монако.



Значення заслуг Кусто перед світовою наукою важко переоцінити. Завдяки головному досягненню його життя - винаходу акваланга фахівці несподівано отримали доступ для вивчення підводного світу. І задовго до того, як підводні занурення стало буденним, Кусто активно запрошував у свої експедиції географів, біологів, геологів та істориків, навчаючи їх мистецтву занурення, немов бажаючи поділиться з усіма таємницею, яка була відома йому одному. А багатьом, кому не пощастило працювати з Кусто особисто, життя глибин океану стала відома за його  книгами та "кінощоденниками" експедицій, що дозволяє буквально "відкривати світ заново".

11 червня 2010 людині, що подарувала світу ключ від скарбниць океанічних глибин, виповнюється 100 років. Пам'яті видатного дослідника присвячена виставка "Капітан Кусто", яка відкривається в стінах Державного Дарвінівського музею. Автори намагалися розповісти і про основні досягнення Жака-Іва Кусто вивченні морів і океанів, і показати еволюцію поглядів вченого, який, починаючи освоювати океан для людини і в ім'я людини, прийшов до глибокого розуміння унікальності та цінності підводного світу, втрату якого недозволено допустити.



У червні 2010 року відзначається ще один ювілей - 25 років з дня успішного завершення трансатлантичного переходу команди Кусто на турбопарусном судні "Алкіона". Учасником цієї експедиції був і російський журналіст Володимир Іванович Кривошеєв, якому довелося провести два місяці у складі знаменитої команди Кусто. Завдяки фотографіям Володимира Івановича, вперше представленим на цій виставці, гості Дарвінівського музею зможуть познайомитися з фотохронікою цього унікального інженерного і морехідного експерименту, який розпочався у французькій Ла-Рошелі і закінчився в Сполучених Штатах Америки - у Нью-Йорку.

Всі, кому цікаво дізнатися, як працює справжній акваланг і побачити, кого можна зустріти в морських глибинах, теж зможуть зробити це на виставці в Державному музеї Дарвіна, урочисте відкриття якої відбудеться 8 червня 2010 року в 16.00.

Бажаючі можуть завантажити книгу «Щоб не було в морі таємниць», авторами якої є Жак-Ів Кусто і його син Філіп Кусто. Вона розповідає про експедиції в Червоному морі і малозвідані ділянки Індійського і Тихого океанів, про їх широку програму дослідження природи та освоєння океану, важливою ланкою якої є вивчення акул.

Джерело: http://www.oceanology.ru/
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2726 | Додав: wiktor | Теги: Кусто, океанографія, Океан, музей Дарвіна, акваланг | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar