Головна » 2012 » Май » 7 » Японія прощається з атомом
07:18
Японія прощається з атомом
  Японія прощається з атомомОстанній з працюючих реакторів - третій номер АЕС «Томари» на острові Хоккайдо - зупинили сьогодні в 5:00 ранку за місцевим часом для ремонтних робіт, які триватимуть більше 70 днів.
  Країна висхідного сонця небагата ресурсами; на атом припадає третина енергетики Японії, і його долю планувалося збільшити до 2050 року до 50%. Але торішня аварія на АЕС «Фукусіма-1» сприяла вкрай негативному відношенню до цього енергосектору з боку громадськості. В результаті всі реактори, крім одного (а всього їх 54), були зупинені для додаткової перевірки.
  Майбутнє японської атомної енергетики туманне. Уряд стверджує, що два реактори АЕС «Оі» на заході Японії досить безпечні, а тому їх варто використовувати для запобігання дефіциту електроенергії в жаркі літні місяці. Однак є ймовірність, що регіональна влада не погодяться на перезапуск.
  Оператор станції компанія Kansai Electric Power, що живить середню частину західної Японії, в тому числі великі комерційні центри Осаки, Кіото і Кобе, відзначає, що в липні, коли кондиціонери будуть працювати на повну потужність, дефіцит може скласти 20%, а в серпні - 16 %.
  Kyushu Electric Power, що працює далі на заході, і Hokkaido Electric Power, що відповідає за північ країни, теж сумніваються, що зможуть задовольнити річний попит без атомної підтримки.
   До того ж зростання використання викопного палива призведе до збільшення витрат комунальних компаній і підвищення викидів парникових газів. Навряд чи країна зможе тепер виконати свої зобов'язання щодо скорочення останніх - на 25% від рівня-1990 до 2020 року. Міністерство охорони навколишнього середовища прогнозує, що в цьому фінансовому році Японія зробить приблизно на 15% більше парникових газів, ніж в 1990-м, хоча в 2010-м впритул наблизилася до рівня 1990 року.
   Критики атомної енергії відзначають, що треба просто дбайливіше витрачати електроенергію і що економія вже не раз допомагала японцям уникнути дефіциту. Тим часом на поновлювані джерела там доводиться всього 9% - є куди розвиватися. До того ж уряд збирається активно допомагати цьому сектору: починаючи з липня постачальники електроенергії зможуть купувати «альтернативу» за пільговими цінами. Щоправда, основні витрати в цьому випадку припадуть на кінцевого споживача.
   У той же час є приклад Німеччини, яка рішуче відхрестилася від атома після фукусімской аварії: вже закрито вісім реакторів, інші дев'ять зупинять до 2022 року. Проте викиди парникових газів в минулому році зменшилися на 2% порівняно з 2010-м і на 26,5% - з 1990-м.
   З одного боку, Німеччині допомогла м'яка зима, з іншого - у країни є потужний альтернативний сектор, на який припадає вже 20%. До 2020 року його частку планується збільшити до 35%, а до 2050-го - до 80%.
   Грінпіс гаряче вітає ініціативу обох країн, зазначаючи, що небезпечні і дорогі технології давно пора замінити на економічно вигідніші поновлювані джерела. Необхідність атомної енергетики, на думку активістів, ставить під сумнів і звіт французького атомного гіганта AREVA про фінансові підсумки першого кварталу. Компанія стверджує, що припинення роботи реакторів в результаті фукусімской аварії коштувало їй € 612 млн. Доходи, пов'язані з роботою ядерних реакторів, збільшилися лише на 5,8%, в той час як доходи в секторі відновлюваної енергетики в цілому зросли на 198%.
   До речі, сьогодні в Японії День дітей, в честь якого проходять антиядерні демонстрації за більш безпечне майбутнє для нового покоління.
  Підготовлено за матеріалами Ассошіейтед Прес, Франс Прес і Грінпіс.
Фото: Getty Images
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: По трохи зі світу | Переглядів: 1912 | Додав: wiktor | Теги: альтернатива, Німеччина, Фукусіма, енергетика, Японія, атом | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar