Головна » 2010 » Декабрь » 28 » Кількість великих часток пилу в атмосфері, можливо, недооцінюється
15:24
Кількість великих часток пилу в атмосфері, можливо, недооцінюється
fabionodariphoto.com
атмосфера, частинки пилу, Національний центр атмосферних досліджень, США       Мікроскопічні частинки пилу, що потрапляють в атмосферу з грунту, утворюються за тією ж схемою, що й осколки будь-якого крихкого об'єкта - наприклад, скляного стакана.

Джеспер Кок з Національного центру атмосферних досліджень (США), що прийшов до такого висновку, впевнений, що в атмосфері в кілька разів більше частинок пилу, ніж прийнято вважати.

На думку вченого, його викладки повинні мати велике значення для кліматичних і метеорологічних моделей, адже пил в значній мірі впливає на атмосферні запаси сонячної енергії. Одні частки відбивають сонячне світло, охолоджуючи планету, а інші, навпаки, акумулюють тепло. Крім того, від пилу в деякій мірі залежать вологість і хмарність. Нарешті, частинки осідають на льодовиках, поглинаючи тепло і прискорюючи їх танення.

Порошинки діаметром 2 мкм залишаються в атмосфері близько тижня, встигаючи за цей час обігнути майже всю земну кулю. Більш великі - до 50 мкм - падають через кілька днів. Чим більше частка, тим сильніше вона нагріває атмосферу. Г-н Кок встановив, що число останніх сильно недооцінюється, тоді як кількість дрібної фази в моделях імітується, швидше за все, правильно.

Показано також, що морські екосистеми отримують набагато більше заліза з повітряної пилу, ніж передбачалося. Залізо підвищує біологічну активність, надаючи благотворний вплив на харчовий ланцюжок Світового океану, в тому числі на рослини, які поглинають вуглекислий газ з атмосфери.

Результати дослідження опубліковані в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Джерело: http://science.compulenta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1958 | Додав: wiktor | Теги: Атмосфера, частинки пилу, США, Національний центр атмосферних досл | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar