Головна » 2012 » Январь » 20 » Малюючи карту місцевості, наш мозок орієнтується на північ
09:42
Малюючи карту місцевості, наш мозок орієнтується на північ
 мозок, карта, місцевість, географічна карта, орієнтування, північ  Людина здатна орієнтуватися в знайомому місті, використовуючи мінімум видимої інформації. У цьому нам допомагає власна географічна карта, побудована мозком. Цікаво, що, як і всяка карта, ця мозкова схема виявляється найбільш точною, якщо «вгорі» у неї «північ».
   Уявіть, що ви йдете по добре знайомому маршруту між роботою та домом. Як ви при цьому орієнтуєтеся? Відповідь «автоматично» не вважається. Що саме ваш мозок робить на автоматі?
  Питання про те, як ми орієнтуємося на місцевості, не менш цікавий, ніж загадки пташиної навігації. Одна з теорій з цього приводу говорить, що людина запам'ятовує план місцевості, спираючись на якісь ключові об'єкти навколо, і погодить це з індивідуальним досвідом. Наприклад, гуляючи по місту, ми бачимо знайомий найвищий будинок і співвідносимо його з власним будинком. І вже потім по цих двох напрямних визначаємо, де перебуваємо. Інша точка зору стверджує, що людина орієнтується по найближчому оточенню - наприклад, по вулиці, по якій йде. Так чи інакше, якщо попросити нас вказати на розташування чого-небудь, що знаходиться за межами видимості, і якщо при цьому у нас не буде далеких орієнтирів, ми з великою ймовірністю помилимося. І ймовірність помилки буде тим вище, чим далі від нас знаходиться об'єкт, хоча фактично він розташовується в знайомому з дитинства місті.
   Дослідники з Інституту біологічної кібернетики товариства Макса Планка в Тюбінгені (Німеччина) дійшли висновку, що знайома місцевість, навіть будучи невидимою, все одно може бути описана з високою точністю. Це відбувається через те, що в мозку простір оформляється на своєрідну географічну карту - і, що цікаво, ця карта орієнтована на північ.
   У експерименті, поставленому психологами, брали участь 26 осіб, усі вони прожили в Тюбінгені щонайменше два роки і встигли досить його вивчити. Випробовуваних саджали в жорстко закріплене крісло і одягали їм на голову пристрій, 3D-симулятор якогось оточення. З його допомогою людина опинялася в місті в якомусь знайомому місці, але бачити він міг тільки найближче оточення, більш-менш віддалені ділянки були занурені в туман. Перебуваючи в такій віртуальній реальності, учасники повинні були вказати, де знаходяться якісь міські об'єкти, наприклад, пожежне депо або головний корпус університету. Знайомі видимі локації змінювалися, і через кілька десятків заходів кожного просили намалювати отриману таким чином карту міста.
  Як пишуть дослідники в журналі Psychological Science, побудовані карти відрізнялися точністю і орієнтацією, але спільним було одне: якщо людина в 3D-зображенні дивилася на північ, то вона точніше визначала, де що знаходиться. Тобто карти з «північчю» зверху виявлялися максимально близькі до реальності.
  Інакше кажучи, навіть наосліп людина може визначити правильний напрямок і координату, за умови що місцевість йому знайома, - через те що у нього в мозку вже зберігається карта цієї місцевості. Така карта дозволяє відволіктися від постійного аналізу навколишнього ландшафту, коли ми йдемо по добре знайомому маршруту. І щоб вона «включилася», нам потрібно досконалий мінімум інформації: достатньо бачити не далі власного носа.
  Цікаво, однак, що мозок при побудові карти орієнтується, як компас, з півночі на південь. На думку вчених, однією з причин цього може бути багатовікова картографічна традиція, прийнята в європейській культурі. Дослідники відзначають, що це не єдиний спосіб орієнтуватися на місцевості. Наприклад, у власній квартирі чи будинку осіб обходиться без побудови географічних карт. При цьому цілком можливо, що і для міста такі мозкові карти можуть бути різні, просто мозок використовує орієнтацію на північ, виходячи з бачених шаблонів: планів місцевостей, схем метро і справжніх географічних карт.
  Підготовлено за матеріалами Американської психологічної асоціації.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 2825 | Додав: wiktor | Теги: Місцевість, північ, географічна карта, карта, орієнтування, мозок | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar