Головна » 2010 » Декабрь » 20 » Складена найточніша карта Місяця
19:46
Складена найточніша карта Місяця
www.lenta.ru
NASA, карта, складання, Місяць, супутник Землі     Астрономи отримали найточнішу на сьогоднішній день карту Місяця. Вона складена на підставі даних, переданих орбітальним зондом (Lunar Reconnaissance Orbiter) LRO. Детальніше карта описана в прес-релізі Космічного центру Годдарда при NASA.

Для складання карти був задіяний прилад під назвою LOLA (Lunar Orbiter Laser Altimeter - лазерний альтиметр зонда LRO). Він посилає вниз лазерний імпульс, який поділяється на п'ять частин. Оцінюючи час повернення кожного з п'яти променів, апаратура визначає характеристики рельєфу поверхні.

Просторовий дозвіл карти для освітленої сторони супутника становить 30 метрів - для всіх карт, складених до цих пір, воно не перевищувало одного кілометра. Для неосвітлених регіонів, зокрема, для приполярних ділянок Місяця, дозвіл нижче. На цих частинах карти спостерігаються систематичні помилки до декількох сотень метрів. Тут можна подивитися відео порівняння нової карти місячної поверхні і карти, складеної в 2005 році.

У загальній складності LOLA провів близько трьох мільярдів вимірювань - для апаратів, які складали карти місячної поверхні раніше, це значення не перевищує восьми-дев'яти мільйонів. Місія LRO повинна тривати ще, як мінімум, три роки, і за цей час карта, представлена зараз, буде уточнюватися.

У вересні 2009 року NASA опублікувало найдетальнішу з існуючих карту Південного полюса Місяця. Щоб скласти її, вчені також використовували дані, зібрані зондом LRO.

Джерело: http://www.lenta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2791 | Додав: wiktor | Теги: Складання, Місяць, Nasa, супутник Землі, карта | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar