Головна » 2010 » Сентябрь » 12 » Медузи можуть стати господарями Світового океану
22:31
Медузи можуть стати господарями Світового океану
медузи ,популяція, світовий океан          Якщо зростання популяцій медуз збережеться, через п'ятдесят років ці морські тварини витіснять риб і стануть домінуючими в Світовому океані.
        Прибережні води від Каліфорнії до Австралії заполонили медузи. Чисельність медуз природним чином збільшується кожні 12 років. Наступні 4-6 років вона залишається незмінною, а потім починає скорочуватися. Проте останнє десятиліття їх популяція і ареал проживання розширюються прискореними темпами.

Медузи все частіше потрапляють в незвичні для них регіони і чудово відчувають себе на новому місці. При цьому прибульці завдають непоправної шкоди екосистемі.

Цього літа в Москві-річці з'явилися тропічні медузи craspedacusta, розміри яких не перевищують 3 см. Звичне місце мешкання краспедакусти - річка Амазонка в Південній Америці, але сьогодні вона розселилася по всіх континентах.

У Примор'ї в цьому році в прибережних водах помітили ропілем (rhopilema esculentum) - медуз величезних розмірів. Діаметр їх парасольки може досягати півметра. Звична середовище проживання - японської, китайської та Жовте море.

У побережжя Японії кількість медуз зростає з 2002 року. За останні десять років збиток японській економіці склав $ 110 млн. Медузи отруюють рибу в мережах, забивають труби в системах охолодження місцевих електростанцій.

У 1990-х медуза-реброплава заполонила Чорне море. Кількість медуз тоді складало 90% маси всіх живих організмів у басейні. Коли в море прийшла медуза-хижак beroe ovata, екологічний баланс став повертатися до норми.

У 2002 році на Блакитному березі Франції медуза Пелагія порвали рибальські сітки загальною вагою понад 2 тисяч кг. У 2008 від медуз, що атакували узбережжі Тоскани, рятували вже туристів.

У 2006 році на узбережжі Іспанії від навали Пелагії постраждали 14 тисяч осіб. А в 2007 на пляжі Франції викинуло 11 млн. тонн медуз. У 2008 за медичною допомогою звернулися понад 500 людей.

Джерело: http://www.segodnya.ua
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 4325 | Додав: wiktor | Теги: популяція, медузи, світовий океан | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar