Головна » 2013 » Февраль » 1 » Мегаполіси нагрівають повітря на тисячі кілометрів навколо
09:43
Мегаполіси нагрівають повітря на тисячі кілометрів навколо
   Фахівці з Інституту океанографії Скріппса (США) визначили вплив так званого ефекту теплового острова на екологію. У великих містах нагрівання повітря відбувається за рахунок діяльності промислових підприємств, а також автомобілів. Повільне охолодження будівель з скла і бетону сприяє утворенню області скупчення антропогенного тепла, які розносяться повітряними потоками на тисячі кілометрів навколо.
  Середня температура в північній півкулі Землі за рік за рахунок величезної кількості мегаполісів збільшується на 0,1 градуса Цельсія. Проте небезпеку для екології представляє не саме тепло, а все те, що піднімається в атмосферу разом з ним, як заявив Олексій Яблоков, відомий вчений-еколог.
  «Проблема полягає не тільки в зміні температури. Високі міські будівлі міняють напрямки потоків повітря. У містах вітер дме зовсім інакше. Можуть формуватися сильні вихори, що сприяє сильному пиловим забрудненню. Це дуже небезпечно, оскільки ультрадрібні частинки проникають в організм і викликають різні захворювання ».
  Ступінь забруднення повітря важкими металами та отруйними речовинами при цьому багато в чому залежить від самого планування міста. Коли мегаполіс досить щільно забудований будівлями і вітрами не продувається, в ньому можуть утворюватися зони з сильно забрудненим повітрям. Яскравим прикладом може послужити російська столиця, зазначає Олександр Пузанов, гендиректор Фонду «Інститут економіки міста»:
  «Це тепло в різні періоди часу і при різних атмосферних режимах застоюється і тоді крім утворення теплового острову підвищується і концентрація викидів. Однак найнебезпечнішим є чергування тепла і холоду. Це відноситься до міст, розташованим в низинах. Холодне повітря може там застоюватися деякий час разом зі всіма шкідливими речовинами ».
  Мегаполіси, безсумнівно, завдають чималої шкоди екології передмість. Але при бажанні шкоду цю можна звести до мінімуму.
  Досить забезпечити міста очисними спорудами, скоротити викиди в атмосферу шкідливих речовин. Більш небезпечні бездумні вирубки лісів, упевнений Ігор Шкрадюк, фахівець Центру охорони дикої природи:
  «Жителі маленьких сіл можуть вирубати весь ліс, до повного виснаження розорати поля. Так, наприклад, вісім тисяч років тому сучасний Ірак був родючим районом, де людьми вперше було освоєно землеробство. Тепер там пустеля. Хоча там було не багато міст. По суті, важливий не розмір поселення, а прагнення людей  заради власного комфорту знищувати все навколо ».
  Експерти відзначають, що міста насправді нагрівають планету. Але антропогенне тепло поки становить загрозу виключно для здоров'я самих городян. Однак при подальшому зростанні мегаполісів і нераціональному використанні природних ресурсів глобальної екологічної катастрофи не минути.

Радимо, також, завітати на d2db.ru/guides

Фото: kiev2000.com
Джерело: http://globalscience.ru/article/read/21642/
Категорія: По трохи зі світу | Переглядів: 2912 | Додав: wiktor | Теги: Атмосфера, антропоген, повітря, тепло, місто, викиди, нагрівання | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar