Головна » 2011 » Декабрь » 1 » Ми прожили найспекотніше десятиліття
00:33
Ми прожили найспекотніше десятиліття
клімат, десятиліття, спека, ВМО, Ель-Ніньо  За даними Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО), тринадцять найтепліших років за історію спостережень мали місце в останні півтора десятиліття.
   «У нас надійна наука, вона однозначно свідчить про те, що світ стає тепліше і що це потепління викликане діяльністю людини, - заявив на кліматичному саміті ООН в Дурбані (ПАР) генеральний секретар ВМО Мішель Жарро, додавши, що політики повинні взяти до відома та інший висновок: - Концентрація парникових газів в атмосфері досягла нового максимуму і дуже швидко наближається до рівня, відповідного підвищення середньосвітовий температури на 2-2,4 ˚ C ». Нагадаємо, що, на думку експертів, підвищення вище двухградусного порога здатне викликати далекосяжні і незворотні зміни на планеті.
   2011-й, швидше за все, увінчає декаду (2002-2011), яка стане такою ж самою гарячою, як і 2001-2010 роки. Власне кажучи, поки він займає десяте місце з 1850-го, коли почалися точні спостереження, незважаючи на Ла-Нинью, яка стала однією з найпотужніших за останні 60 років. Вона почалася в другій половині 2010 року і тривала до травня 2011-го. У доповіді наголошується, що це явище, що трапляється кожні три-сім років, призвело до ряду погодних екстремумів, включаючи посуху в Східній Африці, на островах центральної екваторіальній частині Тихого океану і в південній частині Сполучених Штатів. Воно також посилило повені на півдні Африки, у Східній Австралії і Південній Азії.
   Хоча Ла-Нінья та її метеорологічний побратим Ель-Ніньо не викликаються зміною клімату, підвищення температури океану в результаті глобального потепління може вплинути на їх інтенсивність і частоту, попереджають вчені.
  У більшості регіонів середня температура поверхні над сушею виявилася вищою Середньобагаторічний значень. На півночі Росії температура з січня по жовтень місцями перевершувала середній показник на 4 ˚ C. У Фінляндії зареєстровано найспекотніше літо за 200 років.
  Площа морського льоду в Арктиці скоротилася до другого після 2007 року мінімуму. До того ж лід поставив рекорд тонкощі.
   Доповідь перераховує також наступні погодні екстремуми (деякі з них пов'язані з Ла-Ніньей) 2011-го.
  Східна Африка. У цьому регіоні, де сільське господарство майже повністю залежить від дощу, сильна посуха, яка охопила багато країн, тривала бόльшую частину року. Особливо постраждали північна частина Кенії, захід Сомалі і деякі області Ефіопії. За даними Управління ООН з координації гуманітарних питань, близько 13 млн чоловік потребують надзвичайної допомоги. З жовтня, коли нарешті прийшли довгоочікувані дощі, багато з цих областей піддаються руйнівним повеням.
   Східна Азія. Опади протягом сезону дощів 2011 виявилися набагато вище середнього. Сильніше за всіх постраждали Таїланд і Лаос. У Таїланді, Камбоджі і М'янмі загинуло близько тисячі осіб. У Бангкоку ситуація погіршувалася високим припливом протягом декількох тижнів, починаючи з середини жовтня. Збиток оцінюється в мільярди доларів.
   Північна Америка. Тут зареєстровано чотирнадцять екстремумів, кожен з яких завдав шкоди щонайменше на мільярд доларів. Значну частину півдня США охопила небачена посуха. У Техасі кількість опадів за перші десять місяців року виявилося на 56% нижче норми (антирекорд), а температура на 3 ˚ C перевищила багаторічний показник. На ряд північних і центральних штатів, навпаки, обрушилися небувалі дощі, що призвело до сильного повені. Ті ж території постраждали від урагану Ірен в серпні і тропічного шторму Лі у вересні.
   Центральна і Південна Америка. У горах на північ від Ріо-де-Жанейро за кілька годин випало понад 200 мм опадів. Загинуло не менше 900 чоловік. Це одне з найстрашніших стихійних лих в історії Бразилії. У жовтні повені вразили Центральну Америку: в Уйсукаре (Сальвадор) випало - боже! - 1 513 мм опадів. Постраждали також Гватемала, Гондурас, Коста-Ріка і Нікарагуа.
  Південна Азія. Вже другий рік поспіль Пакистан захльостують повені, хоча на цей раз вони носили більш локальний характер, ніж у 2010-му. У провінції Сінд зафіксовано рекордну кількість опадів у сезон дощів.
    Підготовлено за матеріалами Discovery News.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 1867 | Додав: wiktor | Теги: десятиліття, спека, ВМО, Ель-Ніньо, клімат | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar