Головна » 2010 » Июль » 17 » Небезпечна спека
21:51
Небезпечна спека
спека, смертність населення, міста Європи      Інтернаціональна команда вчених під керівництвом Даніелі Д'Іпполіті (Daniela D'Ippoliti) з Регіонального департаменту охорони здоров'я (Regional Health Authority), Італія, оприлюднила документ, що визначає, що таке спека, і показує, наскільки спека підвищує рівень смертності в різних містах Європи, передає EurekAlert. Результати дослідження були опубліковані в журналі Environmental Health, поки також можна завантажити тут.

«Коли теплові хвилі приходять в протягом довгого часу, вони роблять сильний вплив на смертність, згідно з результатами, під час спеки щоденно помирає у 1,5-3 рази більше людей, ніж зазвичай. До групи ризику входять люди похилого віку, особливо, жінки. А основною причиною смерті стають респіраторні проблеми, а не серцево-судинні », - розповіла керівниця дослідження. «Тепловий хвилею» вчені назвали період, що триває, як мінімум, два дні поспіль, під час якого температура повітря і вологість входять в 10% найбільш високих в місяць. За словами вчених, оскільки зміни клімату пророкують підвищення частотності і сили теплових хвиль у Європі, особливо, в центральній, південній і в східній, буде важливо передбачити вплив, який теплові хвилі будуть надавати на міста. Це дозволить підготуватися до них заздалегідь і зменшити кількість смертей, викликаних спекою.

До речі, фахівці НАСА (NASA) передбачили в травні цього року, що прийдешнє літо в Європі стане рекордно спекотним. За словами експертів, за останні 12 місяців середньодобова температура атмосфери Землі була найвищою за всі попередні 130 років. А в січні-квітні поточного року температура наблизилася до абсолютних рекордним показникам. У НАСА прогнозують, що температура буде зростати і в майбутні місяці як результат змін у русі теплих течій Тихого океану, що сприяють виникненню кліматичного феномена «Ель-Ніньо». У 2010 Тихий океан виділяє значно більше тепла, ніж зазвичай, що веде до розігріву нижніх шарів атмосфери. Таким чином, жителі Північної півкулі повинні готуватися до самого жаркого літа в історії.

Через спеку вміст кисню в повітрі зазвичай майже в два рази менше звичайного, а такі умови несприятливі для людей з порушеннями обміну речовин - ожирінням, цукровим діабетом, а також для людей, які перенесли інфаркт або інсульт. У цих людей може виникнути задишка, порушення серцевого ритму і запаморочення.

Восени минулого року метеорологічна служба Великобританії опублікувала карту наслідків глобального потепління. Карта, названа «Післязавтра» (The Day After Tomorrow), показує, на що перетвориться світ, якщо середня температура на Землі підніметься більш ніж на 4'C. Ця апокаліптична зведення відкрила виставку в Музеї науки (Science Museum) у Лондоні, де серед інших експонатів була виставлена тонна вугілля - «символ квінтильйонів тонни вуглекислого газу», викинутої в атмосферу. Купа палива залишиться в музеї надовго, якщо апокаліптичні прогнози синоптиків не збудуться, в іншому випадку її урочисто спалять на знак безсилля людства контролювати клімат.

Якщо вірити тому, що зображено на карті, Британію чекають суворі часи: влітку спека може досягати 40'С, що призведе до посухи та браку води, при цьому прибережні райони на південному-сході ризикують піти під воду. Якщо викиди парникових газів скоротити не вдасться, «страшилка» стане реальністю вже у 2060-2070 роках, вважають англійські метеорологи. Їхні американські колеги дають не менш песимістичний прогноз: при нинішньому темпі потепління Нью-Йорк піде під воду близько 2100 року.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2250 | Додав: wiktor | Теги: смертність населення, міста Європи, спека | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar