Головна » 2011 » Август » 25 » Вчені встановили зв'язок між кліматичними умовами та соціальними заворушеннями
09:07
Вчені встановили зв'язок між кліматичними умовами та соціальними заворушеннями
 клімат, соціальні проблеми, Ель-Ніньо, вчені, дані досліджень Група вчених з Інституту Землі Колумбійського університету (США) на чолі з Соломоном Сян опублікували результати дослідження, які на базі великого статистичного матеріалу підтверджують гіпотезу про вплив кліматичних процесів на соціальні конфлікти і супроводжуючі їх спалаху насильства.
  "Найважливіше те, що ми досліджували сучасну ситуацію, і розглядали її в глобальному масштабі. Ми може припускати, що колись давно єгипетська династія була повалена під час засухи. Це інші місця і часи, які, можливо, сильно відрізняються від сьогоднішніх , тому люди можуть сказати: "Окей, тепер ми захищені від цього". Це дослідження показує, що глобальні кліматичні процеси системно впливають на соціальні конфлікти, і впливають прямо зараз ", - говорить Сян.
  Сян і його колеги використовували дані про глобальне кліматичному феномен - циклі Ель-Ніньо. Цей феномен є періодичне потепління поверхні води в тропічних районах Тихого океану, що докорінно змінює циркуляцію і розподіл температур і впливає на погоду і кліматичні умови на багатьох континентах, де живе половина населення світу - в Африці, в Австралії, в обох Америках, на Близькому Сході та в Індії.
  Під час Ель-Ніньо температура на суші зростає і кількість опадів падає, що може вести до сильних засух і спалює спеці. "Холодна" фаза циклу - Ла-Нінья - супроводжується сильними дощами, але в деяких регіонах вона навпаки провокує посухи.
  Вчені виділили дві групи країн, в першу з них увійшли 93 країни, які відчувають на собі вплив кліматичних наслідків Ель-Ніньо, а в другу - 82 країни, на які цей цикл не діяв. Потім вони простежили за станом цього циклу за період з 1950 по 2004 рік і перевірили, як корелює кліматичний цикл з війнами та конфліктами, в яких гинуло більше 25 чоловік у рік. Всього в поле зору вчених потрапила 234 конфлікту, при цьому більше половини з них забрали понад 1000 життів.
  Аналіз показав, що в країнах, схильних до впливу циклу Ель-Ніньо, в період його "теплої фази" подвоюється ризик цивільних зіткнень.
  У першому випадку вірогідність складала 6%, а в період Ла-Нінья вона падала до 3%. При цьому в країнах, не підданих дії цього кліматичного феномена, ризик громадянської війни залишався на рівні 2%.
  Вчені підрахували, що Ель-Ніньо зіграв свою роль у виникненні 21% всіх громадянських конфліктів у світі.
  Разом з тим, автори статті роблять істотне зауваження - їх висновки не треба розцінювати як фатальну зв'язок між кліматом і політичними процесами. Це дослідження не доводить, що погода сама по собі може запустити громадянську війну, говорить співавтор роботи Марк Кейн.
   Можливо, зазначає Сян, клімат завдає останній нокаутуючий удар, вже після того, як свою роль зіграла соціальна напруженість, зростання бідності та соціального розшарування.
  Так, наприклад, у благополучній Австралії, яка знаходиться в зоні впливу Ель-Ніньо, не було громадянських воєн.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://focus.ua
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2599 | Додав: wiktor | Теги: соціальні проблеми, дані досліджень, Ель-Ніньо, клімат, вчені | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar