Головна » 2011 » Ноябрь » 20 » Монголи планують охолоджувати і постачати водою міста за допомогою крижаних брил
22:58
Монголи планують охолоджувати і постачати водою міста за допомогою крижаних брил
Монголоія, крига, лід, місто, водопостачання   Проект штучного створення гігантських крижаних наростів на річках в зимовий час допоможуть реалізувати британські фахівці.  
  Словом «наледь», перекочували і в англійську мову, називають шаруваті крижані масиви, які утворюються на поверхні землі, льоду чи інженерних споруд при замерзанні періодично виливається води - природного або технічного походження.      Потужні льодові утворення можуть створюватися штучно для вирішення практичних задач. Приміром, в Росії вони служать буровими платформами, а в Північній Кореї - мостами для форсування річок військовою технікою під час навчань. Монголія має намір використовувати цей ефект для того, щоб звернути свій природний недолік - труднопереносима різко континентальний клімат (сувора зима і спекотне сухе літо) - на перевагу.  
   Суть проекту, реалізацію якого почне в цьому місяці монгольсько-британський консорціум ECOS & EMI, досить проста. Велика ріка Туула, що протікає в центральній і північній Монголії, покрита льодом з листопада по квітень. Відтепер її стануть бурити в зимові місяці; в свердловини буде спрямовуватися підлідна вода, яка замерзає на морозі і може формувати нарости висотою до 7 метрів.   
   Льодові брили будуть танути аж до літа, знижуючи температуру повітря в Улан-Баторі, столиці Монголії, та інших містах і одночасно надаючи чисту воду. Технологія куди менш витратна і складна, ніж транспортування айсбергів з приполярних регіонів, стверджує працює тут британський геолог Робін Грейсон. У минулому році він опублікував дослідження, в якому закладені основи амбітного проекту.  
   Уряд Монголії обіцяло не скупитися і виділити вченим і інженерам близько 1 млрд тугриків ($ 774 млн).
   Підготовлено за матеріалами The Guardian.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: По трохи зі світу | Переглядів: 2399 | Додав: wiktor | Теги: Водопостачання, крига, Монголоія, місто, лід | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar