Головна » 2011 » Декабрь » 10 » На Алясці збираються будувати гігантську греблю і ГЕС
22:45
На Алясці збираються будувати гігантську греблю і ГЕС
 Сусітне, США, гребля, ГЕС, Аляска, проект Гідротехнічна споруда стане першим у США об'єктом такого роду за останні 40 років.
  У 1995 році Деніел Бід, глава американського Бюро з рекультивації земель, яке відповідає за спорудження ГЕС, заявив, що епоха будівництва гребель в країні закінчилася з причин екологічного характеру. Так дійсно здавалося якийсь час: десятки дамб були зруйновані, щоб реанімувати річкові екосистеми і повернути будинок рибам та іншим представникам флори і фауни. Однак відсутність шкідливих викидів в атмосферу при колосальному обсязі виробленої енергії поступово змушує владу США повертатися до гідроелектростанціям.
  Знаковим проектом є планована дамба на одній з небагатьох у країні неосвоєних річок - Сусітне. Аляскінські чиновники, які в цьому місяці відправлять свій план на погодження до Вашингтона, мають намір звести об'єкт висотою аж 213 метрів - всього на вісім метрів нижче знаменитої греблі Гувера. Сусітненская ГЕС повинна виробляти 600 МВт, а витрати на проект оцінюються в $ 4,5 млрд.
  Критики мегадамби, якими є, як неважко здогадатися, екологи, називають майбутню будівництво марною тратою грошей. Замість неї вони пропонують владі штату освоїти безгоспну приливну, геотермальну і вітряну енергію. У доповіді про вплив споруди на навколишнє середовище вони стверджують, що в числі постраждалих будуть нерка (риба сімейства лососевих), карібу (північний олень) і грізлі, а також їх міграційні маршрути.
  Але головною жертвою стане ендемік Аляски - крихітна землерийка Sorex yukonicus. Це дуже рідкісне (не більше чотирьох десятків особин!) Ссавець довжиною 7 см і вагою 1,5 г мешкає в 10 кілометрах вниз за течією від місця передбачуваного будівництва. Якщо захисникам дикої природи все ж таки вдасться наполягти на своєму, це буде нагадувати сюжет діснеївського мультфільму: крихітна звіринка перешкодила появі промислової махини.
  Підготовлено за матеріалами NewScientist.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: По трохи зі світу | Переглядів: 1885 | Додав: wiktor | Теги: проект, аляска, ГЕС, США, Сусітне, гребля | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar