Головна » 2013 » Сентябрь » 24 » На дні Чорного моря в Криму знайшли дивну вежу
19:48
На дні Чорного моря в Криму знайшли дивну вежу
 Підводне місто Акра було відкрите біля берегів Керченського півострова ще 30 років тому , проте його планомірні і послідовні дослідження почалися зовсім недавно. Як розповів « Сьогодні » заввідділом підводної археології Чорноморського центру підводних досліджень Віктор Вахонеєв , останні три роки його активно досліджують місцеві вчені , які цього літа зосередилися безпосередньо на проведенні розкопок. Справа ця нелегка , оскільки тутешні місця відомі своїми підводними піщаними косами , які періодично переміщаються , то відкриваючи , то закриваючи під шаром піску пам'ятки історії.

«Цього року ми виявили під водою величезну масивну башту площею 6 х 6 метрів , яка виконувала оборонну функцію , - розповідає археолог . - Про неї було відомо ще в 1980 -ті роки , але через піщані наноси точне місце розташування виявити не вдавалося. Ми провели розкопки усередині неї . Як виявилося , вежа , висотою в 1-1,2 метра , непогано збереглася. Вона складена з величезних рустованих блоків. Такі оборонні споруди знаходять далеко не на кожному городищі. Найбільше нас вразило те , що вся вежа стояла на дерев'яній конструкції з величезних балок. Дерево під водою зберігається , і ні на одному наземному пам'ятнику археології дерева в такому стані немає . Якщо ці балки витягнути з-під води , то їх і сьогодні можна використовувати в будівництві ».
  За словами Вахонеєва , цілі, для яких під вежу підганяли ці балки , ще невідомі. Більше того , ні на одному пам'ятнику Північного Причорномор'я нічого подібного не зустрічалося. «У нас поки дві версії їх установки : проти сейсмічної нестабільності або через високий рівень грунтових вод. Крім того , ми знайшли елліністичний дерев'яний гребінь в непоганому стані. Знахідки такого роду можна перерахувати по пальцях , і Акра унікальна, насамперед, тим , що тут зберігається органіка . У першу чергу - дерев'яні вироби » , - пояснив учений.
  Крім того , каже Віктор Вахонеєв , зараз археологи зацікавилися знахідкою біля берегів Євпаторії. Правда , називати її « печерним містом» фахівці не поспішають : «Цей об'єкт знаходиться на глибині 10-12 метрів. Так от , за 2000 років з часів античності рівень Чорного моря піднявся в районі чотирьох метрів. Як відомо , печерні міста в Криму виникли у VIII столітті нашої ери , і з тих часів рівень моря ну ніяк не міг піднятися на 10-12 метрів. Таке могло статися лише у випадку землетрусу , але в тому районі нічого подібного не відбувалося. Однак ми не заперечуємо того , що ці печери вісім тисяч років тому були частиною суші . Хоча
я сумніваюся , що люди того часу могли вирубати собі житло в скелях » .

Радимо також поцікавитися послугами музыканты на новый год
 


Фото: http://i.obozrevatel.ua/8/1363856/154688.jpeg
Джерело: http://www.segodnya.ua/regions/krym/Pod-vodoy-otyskali-bashnyu-461660.html
Категорія: В Україні | Переглядів: 3907 | Додав: wiktor | Теги: Акра, Чорне море, археологічні розкопки, Крим, Вахонеэв | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar