Головна » 2010 » Август » 1 » На дні Чорного моря знайшли єдину в світі підводну річку
20:49
На дні Чорного моря знайшли єдину в світі підводну річку
Чорне море, підводна ріка, сила Коріоліса   На дні Чорного моря виявлена єдина у світовому океані підводний річка. Про це сьогодні повідомила група вчених з університету англійського міста Лідс, яка провела дослідження цього природного об'єкта безпосередньо на місці його розташування.

Вони з'ясували, що довжина річки становить 37 морських миль, ширина - більше півмилі, а швидкість течії води - 4 милі на годину (близько 7,5 кілометрів на годину), повідомляє ИТАР-ТАСС.

При зовсім невеликій довжині ця річка відрізняється воістину величезним обсягом переміщуваної води - 22 тисячі кубічних метрів в секунду. Якщо б ця річка перебувала на суші, то, за цим показником, була б шостий у світі.

Водний потік утворений проникненням через протоку Босфор більш солоної води Мармурового моря в менш солону середу Чорного моря. З цієї причини вода в річці відрізняється надзвичайно високою концентрацією солі.

"Вода, яка тече по каналах, більш щільна, ніж морська вода навколо неї, тому що вона більш солона і несе з собою безліч осадових порід. Вона тече вниз по шельфу до Абісальна рівнині (океанському ложу)", - повідомив керівник дослідження Ден Парсонз .

За допомогою автоматизованого підводного апарату, англійські вчені визначили, що жолоб, утворений плином цієї підводної річки, місцями має глибину до 35 метрів. Більш того, у неї є навіть пороги і справжні водоспади. Крім того там виникли класичні річкові береги і заплава, чітко позначають її межі.

Єдиним же істотною відмінністю цього водного потоку від земних річок є та обставина, що при різкому обваленні в порожнині вода закручується по спіралі не має права за годинниковою стрілкою як диктує сила Коріоліса в Північній півкулі, де розташоване Чорне море, а, навпаки, проти вартовий.

Джерело: http://podrobnosti.ua
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3257 | Додав: wiktor | Теги: сила Коріоліса, Чорне море, підводна ріка | Рейтинг: 5.0/1
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar