Головна » 2010 » Июнь » 25 » У Данії відкопали королівський палац
15:54
У Данії відкопали королівський палац
Харольд Синьозубий, Данія, археологічні розкопки, королівський маєток   Археологи з університету Орхуса (Århus University), Данія, виявили залишки палацу Харальда Синьозубого (Harald Blåtand). Будова датується X століттям, повідомляє Copenhagen Post. Залишки резиденції знаходяться в північно-східному куті похоронного комплексу в Еллінг на півдні Ютландії. У Еллінг похований батько Харальда Синьозубого,  Старий, і мати, Тюра.

Фахівцям вже вдалося відкопати руїни чотирьох дерев'яних будівель і будівлі, що служили або церквою, або королівським будинком. За словами вчених, строга геометрична конструкція є типовим прикладом будівель часів правління Харальда.

У Еллінг розташовуються стародавні королівські поховальні кургани та знамениті рунние камені, на яких висічено перша письмова згадка назви країни Danmark. Комплекс занесений до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Гаральд I Синьозубий Гормссон, король Данії і Норвегії в 958-986 роках, отримав прізвисько за однією версією з-за темного кольору зубів, за іншою - через пристрасть до чорниці. При Харальд у 965 році Данія офіційно прийняла християнство. У 983 році Гаральд в союзі з ободрітамі витіснив німців з південних територій Данії. Передбачається, що саме під час війни з німцями Харальдом були побудовані п'ять кругових замків на території Данії і Сконе.

Цікаво, що саме на честь короля Харальда Синьозубий названа широко використовувана сьогодні технологія бездротового зв'язку Bluetooth. Король об'єднав народи на території сучасних Данії і Сконе, де і була розроблена дана технологія.

Днями «Навколо Світу» розповідав ще про одне значимому археологічному відкритті. Група австрійських археологів під керівництвом Ірен Мюллер (Irene Mueller) використовувала радіолокаційні зображення для визначення місцезнаходження руїн міста, колишнього столицею Єгипту 3,5 тис. років тому.

Відомо, що трохи більше століття, з 1664 по 1569 рік до н.е., Єгиптом правили гіксоси, азіатські воїни, можливо, семітського походження, а це місто було їх літньою столицею. Радіолокаційні зображення дозволили побачити під сучасним містом Тель аль-Даба і зеленими полями обриси стародавніх вулиць, будинків і храмів.

А минулого тижня археологи виявили в передмісті Мехіко, Мексика, одне з найбільш багатих і найбільш незвичайних ацтекських жертвопринесень. Серед семи жертвопринесень, що складаються з дивних і безпрецедентних дивовижних предметів, знайдених під кам'яною плитою з зображенням богині Тлальтекутлі (Tlaltecuhtli), є скелет собаки або вовка в бірюзовий навушниках, жадеітовом намисто і з золотими дзвіночками на ногах.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2002 | Додав: wiktor | Теги: Данія, Харольд Синьозубий, королівський маєток, археологічні розкопки | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar